ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η φωτογραφία της ημέρας: Ο καλπασμός του αλόγου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:22:00 μ.μ. |
Ένα άλογο τρέχει στον αγρό με φόντο ένα κοπάδι με μικρα κατσίκια.


Ο σκελετός των αλόγων προστατέυει τα εσωτερικά τους όργανα, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως στήριγμα για τους μυς και βοηθάει την κίνησή τους. Αποτελείται από περίπου 208 οστά. Αν παρατηρήσουμε ένα ελεύθερο άλογο και μελετήσουμε τη συμπεριφορά του, θα διαπιστώσουμε ότι κάνει άλματα μόνο για να ξεφύγει από κάποιον κίνδυνο και καλπάζει μονάχα που και που και για χρονικό διάστημα.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η σπονδυλική στήλη του αλόγου είναι άκαμπτη, γι' αυτό και σε αντίθετη με άλλα θηλαστικά που έχουν εύκαμπτη σπονδυλική στήλη, η ταχύτητά του είναι πειορισμένη.

Για να στηρίξουν το βάρος του σώματος, εδικά όταν το άλογο πηδάει ή καλπάζει, οι αρθρώσεις του είναι καλυμμένες από χόνδρους, που προστατεύουν τα οστά απορροφώντας τα χτυπήματα. Η περιοχή της ράχης αποτελείται από τους οσφυϊκούς σπόνδυλους -ανάμεσα στο τελευταίο πλευρό κα τους γοφούς- είναι ίσως ή πιο αδύναμη, γι'αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τα βάρη σε αυτήν.

Τα άλογα έχουν 18 πλευρά και έξι οσφυϊκούς σπονδύλους, εκτός από εκείνα αραβικής ράτσας, που έχουν πέντε οσφθυϊκούς σπονδύλους και 17 πλευρά. Όσον αφορά στα άκρα τους, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αρθρώσεις των οστών έχουν μεγάλη ευλυγισία, επιτρέποντας έτσι μια πιο ευρεία κίνηση, που είναι χρήσιμη στα άλματα ή στο τρέξιμο δίνοντας μεγαλύτερη έκταση στο διασκελισμό τους.

Τα πόδια του αλόγου διαθέτουν ένα μοναδικό δάχτυλο και χάρη στο γεγονός ότι οι αρθρώσεις τους είναι γωνιώδεις, αυτά τα ζώα μπορούν να δώσουν ώθηση στο κορμί τους προς τα μπρός. Σκεφτείτε ότι οι αρθρώσεις στα οστά των ποδιών είναι σαν στρόφιγγα και μπορούν να τα λυγίσουν σαν ακορντεόν.

Η περιστροφική κίνηση των οστών δεν είναι δυνατή, εκτός από μια μικρή πλάγια κίνηση της άρθρωσης του μηροκνημίου.

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της κίνησης, του σχηματισμού του καλαμιού και του τρόπου που είναι τοποθετημένα τα οστά του ποδιού του, το άλογο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να ξυστεί ή να διώξει τα ενοχλητικά έντομα από συγκεκριμένα μέρη του κορμιού του, γι' αυτό και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του ανέπτυξε μια φουντωτή ουρά για να μπορεί να διώχνει τις μύγες και μια φράντζα-χαίτη που προστατεύει τα μάτια του από τέτοιους ενοχλητικούς επισκέπτες.

Ακόμα ένα παράξενο χαρακτηριστικό του σκελετικού τους συστήματος είναι ότι τα άλογα μπορούν να ξεκουράζονται και να κοιμούνται όρθια, αφού μπλοκάρουν την άρθρωση του μηροκνημίου τους που είναι το ανάλογο του δικού μας αστραγάλου κατά τη βούλησή τους. Χωρίς αυτή την άρθρωση, οι μύες θα πρέπει να βάλουν τη δύναμη για να κρατήσουν ίσια τα πόδια τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ