ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η Ιταλία παίρνει μέτρα για καταστροφική επιδημία στους ελαιώνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:12:00 μ.μ. |
 Σε μια απόφαση που μάλλον ανακούφιση στους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό μιας επιδημίας που έχει καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Απουλία, και απειλεί να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες με ολέθρια αποτελέσματα.


Το ξενόφερτο βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στην Ιταλία πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα έχει καταστρέψει σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην περιοχή της Απουλίας.

Κινδυνεύουν και άλλα είδη πέρα από την ελιά

Το βακτήριο, ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, προσβάλλει πολλά ακόμα είδη φυτών, από οπωροφόρα δέντρα μέχρι την πικροδάφνη, τη λεβάντα και το πολύγαλα, και η πλήρης εξάλειψή του θεωρείται αδύνατη.

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Λόγω της απειλής για άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν ζήτησε πέρυσι από την Ιταλία να καταστρέψει τα μολυσμένα δέντρα, να δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης. Ακτιβιστές και αγρότες αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία δεν οφείλεται στο Xylella, και η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε τον Δεκέμβριο τη διακοπή των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στο Ευρωδικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η λήψη μέτρων είναι σκόπιμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Είχαν προηγηθεί εξάλλου τρεις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου και ενοχοποιεί το Xylella για την επιδημία.

Όπως δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Σόκι Αλ-Ντομπάι, επικεφαλής του γραφείου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης της επιδημίας μεγέθυνε τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλες χώρες.

«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή»προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το επικίνδυνο βακτήριο έχει εξάλλου ανιχνευθεί και στην Γαλλία, ενώ ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξή του υπάρχει υπάρχει και στην Ελλάδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ