ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Οι σκέψεις της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για το ενετικό κτήριο στον Αγ. Γεώργιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:31:00 μ.μ. |
 Το τελευταίο καιρό ήλθε στην επικαιρότητα μετά από πιέσεις της εκκλησίας του Αγ Γεωργίου, την πρωτοβουλία τοπικού site, αλλά και με ερώτηση του κ. Γραμματικόπουλου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου του δήμου Ναυπλιέων το θέμα του εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένου ενετικού κτηρίου δίπλα στον Αγ Γεώργιο.

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ σταθερά εδώ και χρόνια προτείνει τα εξής:

Για το κτήριο να πάρει πρωτοβουλία ο δήμος Ναυπλιέων και μέσα από προγραμματική σύμβαση με την εκκλησία να είναι ο διαχειριστής του. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια (έγινε μια πρώτη συμφωνία) αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Να καθορίσουμε τη χρήση του. Προτείνουμε σταθερά να είναι η έδρα ενός μουσείου με θέμα την ιστορία της πόλης του Ναυπλίου. Η άποψη μας είναι ότι το μουσείο πόλης δεν μπορεί να στεγάζετε σ΄ ένα και μόνο κτήριο αλλά θα είναι ένα δίκτυο μουσείων με κέντρο το ενετικό κτήριο δίπλα στον Αγ Γεώργιο. Στο μουσείο αυτό ένα μέρος της ιστορίας της πόλης φυσικά και θα αφορά και την εκκλησιαστική ιστορία.
Να χρηματοδοτηθούν οι εξής μελέτες:

Α. επικαιροποίηση της κτηριολογικής μελέτης.

Β. μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη με στραμμένη την προσοχή μας στη χρήση της νέας τεχνολογίας. (για να δούμε τι θα εκτεθεί και πως θα εκτεθεί στο νέο μουσείο).

Γ. Προϋπολογισμός και τεύχη δημοπράτησης έργου.
Εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από υπηρεσίες.
Αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος από κοινοτική χρηματοδότηση. (είναι αναγκαίο να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο)

Η αρχή έχει γίνει. Υπάρχει είδη μια πρώτη μελέτη πριν από χρόνια για το κτηριολογικό την οποία έχει πληρώσει ο δήμος. Ας κάνουμε τα επόμενα βήματα. Δύο πράγματα έχουν προτεραιότητα εάν θέλουμε να σωθεί ένα από τα παλιότερα κτήρια στην πόλης μας. Η προγραμματική σύμβασης παραχώρησης από την εκκλησία στο δήμο Ναυπλιέων και η σταδιακή χρηματοδότηση των μελετών.

Μουσείο πόλης

Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου Πόλης έχει καταθέσει με συγκεκριμένες προτάσεις δημόσια αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο και παλαιότερα στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού (ΔΕΠΑΝ) από την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Προτείνουμε ένα δίκτυο μουσείων με κεντρικό το κτήριο του Αγ. Γεωργίου και διαφορετική θεματολογία. Στο δίκτυο αυτό θα μπορούσα να ενταχθούν σταδιακά κτήρια όπως το κτήριο που γεννήθηκε ο Α Τερζάκης, να γίνει το Σπίτι Αναπλιώτη ή Αργολιδέα λογοτέχνη ή το κτήριο του Τελωνείου να παρουσιαστεί η ιστορία του λιμανιού (όπως έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ) ή το κτήριο των Λουτρών στον Αγ Σπυρίδωνα που θα μπορούσε εάν δεν μπορούν να αποκατασταθούν τα λουτρά να καταγραφεί η ιστορία του νερού και των κρηνών στην πόλη ή το κτήριο Παπαδόπουλου (πίσω από το Βουλευτικό ανήκει στη κτηματική υπηρεσία) που όπως έχει προταθεί από φορείς να στεγάσει την ιστορία της κατοικίας στην πόλη. Στο δίκτυο αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί και το Μπούρτζι και φυσικά πρέπει να εξεταστεί και η μόνιμη σύγχρονη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ το 2002

Ας προσθέσουμε και τις παλιότερες προτάσεις για το σπίτι του πρόσφυγα στο Ν. Βυζάντιο με θέμα την ιστορία της προσφυγιάς στην πόλη ή το μουσείο του φωτογράφου στην Πρόνοια με θέμα τους φωτογράφους της πόλης μιας και όλοι οι παλαιοί φωτογράφοι ήταν Προνιώτες. Δυστυχώς δεν έγινα αποδεκτές παλαιότερα ενώ υπήρχαν χρηματοδοτήσεις.

Ας κάνουμε την αρχή με το Ενετικό κτήριο δίπλα στο Αγ Γεώργιο. Τις προτάσεις δεν τις καταθέτουμε για να δείξουμε ότι έχουμε δικαιωθεί. Τις καταθέσουμε γιατί όλοι μαζί μπορούμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι για την πόλη μας.

Δείτε απόσπασμα από τις τοποθετήσεις στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπως καταγράφηκε τις Αργολικές ειδήσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ