ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Νομού Αργολίδας παρουσιάζουν "Το αρχείο της επαρχιακής δημογεροντίας Ναυπλίου (1828-1829)"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. |
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Νομού Αργολίδας παρουσιάζουν  "Το αρχείο της επαρχιακής δημογεροντίας Ναυπλίου  (1828-1829)"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΑΡΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 
 "ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
(1828-1829)"
ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 έγιναν προσπάθειες διοικητικής οργάνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, είτε από τις κατά τόπους Αρχές είτε από την Επαναστατική Κυβέρνηση.
Όταν έφτασε στη χώρα, ως Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, φρόντισε άμεσα για τη δημιουργία εκείνων των δομών της περιφερειακής διοίκησης που θα βοηθούσαν στην καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η επικράτεια διαιρέθηκε σε νομούς και αυτοί σε επαρχίες. Εκτός από τα κρατικά όργανα, τον Έκτακτο Επίτροπο για τον νομό και τον Προσωρινό Διοικητή για την επαρχία, στη διοίκηση των επαρχιών, πόλεων και κωμοπόλεων συμμετείχαν Δημογέροντες, οι οποίοι εκλέγονταν από τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα, για τον θεσμό της Επαρχιακής Δημογεροντίας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για θεσμό τοπικής αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού, ο οποίος λειτούργησε την περίοδο 1828-1835, πριν από τη δημιουργία των δήμων.

Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να ενισχύσει τις γνώσεις μας για τον τρόπο εκλογής και λειτουργίας των Επαρχιακών Δημογεροντιών αλλά και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Βασίζεται κυρίως σε αρχειακά δεδομένα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), καθώς και από το Αρχείο της Επαρχιακής Δημογεροντίας Ναυπλίου (1828-1835) που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία νομού Αργολίδας.

Για την παρουσίαση της έκδοσης έχει προγραμματιστεί εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2016 στο Βουλευτικό, ώρα 8.00 μ.μ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας».

*Σας γνωρίζουμε ότι στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, όσοι από τους προσκεκλημένους ενδιαφέρονται για την προμήθειά του, μπορούν να μας δηλώσουν τα στοιχεία τους, για να τους το προμηθεύσουμε.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ