ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γ. Μανιάτης: "Να καταθέσει η κυβέρνηση σοβαρή πρόταση για εκλογικό νόμο και αναθεώρηση του συνταγματος" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:09:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: "Να καταθέσει η κυβέρνηση σοβαρή πρόταση για εκλογικό νόμο και αναθεώρηση του συνταγματος" (βίντεο)
Σημεία τοποθέτησης Γιάννη Μανιάτη στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» και στο Ρ/Φ Stigmafm.


Α. ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά δεν καταθέτει στοιχειώδες πλαίσιο αλλαγών. Αν θέλουμε να δούμε με σοβαρότητα το θέμα, πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών και στόχων εκ μέρους της κυβέρνησης. Περιμένουμε να ακούσουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού.

Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία μικροκομματικής και μικροπολιτικής τακτικής. Άλλα εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας, άλλα συνεννοείται με τον συνέταιρό του στην κυβέρνηση κ. Καμμένο, άλλα ισχυρίζεται ότι προετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, σε άλλη κατεύθυνση είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, άλλα γράφει ο αρμόδιος για τη συνταγματική αναθεώρηση κ. Κατρούγκαλος. Η χώρα πρέπει να δει από σημείο μηδέν τη δομή του πολιτικού συστήματος και να τεθούν όλα στο τραπέζι.
Η Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε το καλοκαίρι του 2015 για την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών, απερρίφθη μετ’ επαίνων από τον κ. Τσίπρα.
Δεδομένα:

1. Η χώρα εφεξής θα κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας.

2. Ο κύκλος της τετραετίας πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ισχύει.

3. Ανοιχτά θέματα: α) κατάργηση του Bonus των 50 εδρών, β) σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, γ) το 3% που θα πρέπει να ισχύει, δ) προϋποθέσεις σχηματισμού σοβαρών κυβερνήσεων.
Το καλοκαίρι του 2015, η κα Γεννηματά πρότεινε στον κ. Τσίπρα να αξιοποιηθεί το momentum των 250 βουλευτών χωρίς προκήρυξη εκλογών. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είχε άλλες προτεραιότητες.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η χώρα ζει πια και θα ζει για τα επόμενα 2-3 χρόνια στον αστερισμό του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου, το οποίο σημαίνει:

α) Βαθύτατο υφεσιακό μείγμα μέτρων, το οποίο οδηγεί σε φοροκλοπή και εισφοροκλοπή, δηλ. σε απώλεια δημοσίων εσόδων και αποτρέπει οποιονδήποτε θέλει να κάνει έστω και μια μικρή επένδυση.

β) Γίνονται πια κινήσεις που χτυπούν στον πυρήνα του τρόπου λειτουργίας μια κοινωνίας. Γίνονται δυστυχώς, ανεκτά τα πάντα όλα! π.χ. έχει αρχίσει και γίνεται αποδεκτό το να καίγονται τρόλλευ και λεωφορεία στην οδό Πατησίων το βράδυ, διαφημίζουν κάποιοι ότι κατέστρεψαν 400 ακυρωτικά μηχανήματα στο ΜΕΤΡΟ, χωρίς να υπάρχει τιμωρία, κ.ά.
Η τακτική που ακολουθήθηκε στο μνημόνιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία πριν 1 μήνα, πρέπει να αλλάξει αμέσως, γιατί διαφορετικά θα βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Σήμερα μόνο το 15% των δανειοληπτών της πρώτης κατοικίας ανταποκρίνεται. Ο κόσμος έχει φορτωθεί επιπλέον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, επιπλέον Φ.Π.Α. στην καθημερινότητά του.
Συγκεκριμένη πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με 3 σκέλη:

1. Το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Να υπάρξουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν, χωρίς αποικιακούς όρους, τη δημόσια περιουσία και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

2. Αναδιαπραγμάτευση του χρέους με βάση τη λογική του 2012.

3. Το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% να μειωθεί στο 2%.
Χθες, ο κ. Γιούνκερ παρουσία του Πρωθυπουργού, είπε ότι περάσαμε ένα τραγικό καλοκαίρι το 2015 (capital controls, κλείσιμο τραπεζών, απώλεια 20 δις € από την αξία των τραπεζών, που ήταν μετοχές του ελληνικού δημοσίου, δηλ. του λαού).
Το Σεπτέμβριο του 2015, ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι Γαλλία, Βέλγιο, Δανία και άλλες χώρες, έχουν ήδη εντάξει δεκάδες δισεκατομμύρια € στο πακέτο Γιούνκερ. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Ελλάδα μόνο 1 ιδιωτική επένδυση ύψους 15 εκατ. €. Μια κυβέρνηση που κάνει φιέστα στο Μουσείο της Ακρόπολης (!) για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος για τα επόμενα 4 χρόνια θα δημιουργήσει μόλις 15.000 νέες θέσεις εργασίας!!!
Η κυβέρνηση υπέγραψε την εκχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport, από την οποία θα εισπραχθεί 1,2 δις €. Το 2014, η τότε «κακή» κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα 500 εκατ. €
Η Ελλάδα πρέπει να ξαναποκτήσει εθνική αυτοπεποίθηση, να ξαναποκτήσει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να τα καταφέρει, κι αυτό δυστυχώς με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει.

Γ. ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ως στρατευμένος στην ύπαρξη και τη στήριξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής κεντροαριστερής παράταξης, είμαι αισιόδοξος για το πόρισμα της κοινής επιτροπής που έχουμε συγκροτήσει με το ΠΟΤΑΜΙ. Βλέπω ήδη τα πρώτα θετικά βήματα. Είμαι όμως περισσότερο αισιόδοξος, από τη μεγάλη κοινωνική απαίτηση να υπάρξει αυτοδύναμα και δυνατά ο πόλος των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα στηρίξει κυβερνητικά τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Λέμε όχι στον κακέκτυπο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Δ. BREXIT
Θα είναι μια σοβαρότατη ζημιά για την ιδέα όλων όσοι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια ζει μια πολύ θετική και δημιουργική περίοδο, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατικού ελλείμματος, αποτελεσματικότητας στη διαχείριση κρίσεων, κ.ά. Απεύχομαι με κάθε τρόπο το Brexit, το οποίο θα είναι μια βαθιά πληγή στο σώμα της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό σε «περισσότερη» Ευρώπη, σε πιο «ευρωπαϊκή» Ευρώπη, της προόδου και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, κόντρα στην παρωχημένη και αποτυχημένη Ευρώπη της λιτότητας και των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων. Ο Ευρωπαίος πολίτης έχει ανάγκη από ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και γενναία ανακατανομή των πόρων από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες.
Σε πρόσφατο Συνέδριο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες, κατέθεσα την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης με μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης, όπου στην πραγματικότητα οι χώρες που έχουν χαμηλότερο βαθμό ανταγωνιστικότητας θα υποστηριχθούν, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ