ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Μανιάτης: Χάνουν το αφορολόγητο οι εργαζόμενες μητέρες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:50:00 μ.μ. | |
Μανιάτης: Χάνουν το αφορολόγητο οι εργαζόμενες μητέρες
 Την αδικία κυρίως εις βάρος των εργαζόμενων μητέρων των οποίων ο σύζυγος τυγχάνει να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, καταγγέλλουν ο Γιάννης Μανιάτης και άλλοι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), με σχετική ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, ρωτώντας παράλληλα σε ποιες διορθωτικές ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία.

Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9.545 € στα 8.636 € από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν ένα ακόμα επίτευγμα της «σκληρής» διαπραγμάτευσης του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θυμίζουμε είχε «απειλήσει» και με παραίτηση αν το αφορολόγητο ήταν μικρότερο των 9.100 €.

“Φύλλο συκής” στην υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τις δικές της “κόκκινες γραμμές” για τη μείωση του αφορολόγητου, αποτέλεσε η σύνδεση του αφορολόγητου με τα προστατευόμενα τέκνα.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 112 του Ν. 4387/2016 αντικαταστάθηκε το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 2.100 € και το μειούμενο ποσό ορίστηκε στα 1.900 €, προσαυξανόμενο κατά 50 € ανά προστατευόμενο τέκνο και μέχρι 2.100 € και για τα τρία τέκνα.

Κατά την εφαρμογή όμως των παραπάνω διατάξεων και συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, αναδείχθηκε στην πράξη η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, ιδίως εκείνων των κατηγοριών που παρά το γεγονός ότι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση της προσαύξησης του αφορολόγητου, λόγω τέκνων, παρά το γεγονός ότι είναι γονείς, με αποτέλεσμα να δικαιούνται μείωση φόρου που ανέρχεται μόνο στα 1.900 €, το οποίο αντιστοιχεί σε αφορολόγητο ποσό 8.636 €.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της αδικίας αποτελούν οι εργαζόμενες γυναίκες των οποίων ο σύζυγος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να επέρχεται η πλήρης απώλεια της προσαύξησης του εκπιπτόμενου φόρου λόγω προστατευόμενων τέκνων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχει γνώση των επιπτώσεων στην απώλεια του πραγματικού εισοδήματος, κυρίως των εργαζόμενων γυναικών, λόγω της ρύθμισης που εισηγήθηκε για τη μείωση του αφορολόγητου ποσού μισθωτών και συνταξιούχων και τη σύνδεση του με τα τέκνα;

2. Πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε από τις επιβαλλόμενες ενέργειες κριθούν σκόπιμες, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την αδικία κυρίως σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ