ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ο "Οιδίπους Τύραννος" στην Επίδαυρο - Συμπαραγωγή του Εθνικού με το ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:49:00 μ.μ. |
Ο "Οιδίπους Τύραννος" στην Επίδαυρο - Συμπαραγωγή του Εθνικού με το ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας
 Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασίες τόσο με Ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο της Μόσχας, Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας. Πρόκειται για μία σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και ΄Ελληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο.


Διάλογοι στα ρωσικά- χορικά στα ελληνικά

Θα είναι η συνομιλία δύο γλωσσών σημερινών και δύο μεγάλων καλλιτεχνικών παραδόσεων. Αρχαία ελληνική γραμματεία, ίσως με το πιο εμβληματικό και φημισμένο της έργο, σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, πρωτοποριακό και διεθνώς αναγνωρισμένο, ρωσικό θέατρο. Στιχομυθίες και λόγος των ηρώων της σοφόκλειας τραγωδίας θα ακουστούν στο κοίλον της Επιδαύρου στα ρωσικά. Η απόδοση όμως των χορικών είναι της Έλσας Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει ο σκηνοθέτης, συνθέτης και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Θοδωρής Αμπαζής. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Νοέμβριο.

Η τραγωδία

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση. Οιδίπους – ο μύθος Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

Προετοιμασία 

Μια συναρπαστική περιπέτεια, μας λέει ο Θοδωρής Αμπαζής

Οι πρόβες της παράστασης έγιναν σε Αθήνα και Μόσχα, παράλληλα, όπως μας είπε ο Θοδωρής Αμπαζής. «Ταξίδεψα στη ρωσική πρωτεύουσα, κι εκεί μιλήσαμε έγινε μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων», εξηγεί το WEB TV . «Είδα και τι μπορεί να σημαίνει για τους Ρώσους ο μύθος του Οιδίποδα, ποια σημεία του μύθου, τους είναι περισσότερα οικεία και ποια λιγότερο. Αναδείχθηκαν συνάφειες με άλλα λογοτεχνικά κείμενα, και ιδιαιτέρως με τον Ντοστογιέφκσι και τους μυθιστορηματικούς ήρωες στο Έγκλημα και Τιμωρία. Εκείνο, που πάντως καθόλου δεν καταλαβαίνουν οι Ρώσοι, κι είναι εντελώς ξένο στη δική τους κουλτούρα είναι τα χορικά. Εδώ πήραμε τη σκυτάλη εμείς», συμπληρώνει ο Θοδωρής Αμπαζής. «Η Επίδαυρος είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά με εξίσου μεγάλη αγωνία περιμένουμε και τη Μόσχα, όπου θα πάει η παράσταση το φθινόπωρο».

Όσο για τη φήμη του σκηνοθέτη και των Ρώσων συντελεστών στο εξωτερικό, ο «Τούμινας είναι στην Αμερική εξίσου διάσημος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ», λέει αστειευόμενος ο Θοδωρής Αμπαζής, δίνοντας ωστόσο ένα μέτρο, αντιληπτό από όλους.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθέτης: Rimas Tuminas
Σκηνογράφος: Adomas Jacovskis
Ενδυματολόγος: Maksim Obrezkov
Συνθέτης: Faustas Latenas
Σύνθετης χορικών: Θοδωρής Αμπαζής
Φωτιστής: Narek Tumanian
Χορογράφος: Andzelika Cholina

Διανομή

Evgeny Knyazev – Τειρεσίας
Liudmila Maksakova - Ιοκάστη
Pavel Yudin – Στρατιώτης
Victor Dobronravov – Οιδίπους
Ekaterina Simonova – Γυναίκα από το παλάτι
Valery Ushakov – Αγγελιαφόρος από την Κόρινθο
Vitalijs Semjonovs –Κορυφαίος
Maxim Sevrinovskiy - Αγγελιαφόρος από το παλάτι
Eldar Dzhanibekov – Κρέων
Artur Ivanov - Βοσκός από τη Θήβα
Evgeny Kosyrev – Ιερέας
Irina Gromova – Αγόρι

Χορός

Ilya Algaer
Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Θανάσης Βλαβιανός
Γιώργος Γάλλος
Δημήτρης Γεωργιάδης
Κώστας Κοράκης
Δαυίδ Μαλτέζε
Λεονάρδος Heifetz-Μπατής
Σωκράτης Πατσίκας
Γιώργος Στάμος
Σπύρος Τσεκούρας

Παιδιά: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Μητροπούλου

Η παράσταση είναι δίγλωσση και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Εριφ. Μαρωνίτη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ