ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες από σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:55:00 μ.μ. |
Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες από σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα
(update)

Τέσσερις νεκροί, μεταξύ αυτών ένα ανήλικο παιδί, και 15 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα, όταν ταχύπλοο εμβόλισε μικρό τουριστικό σκάφος (λάντζα) που μετέφερε 25 επιβάτες.


Νεκρός είναι χειριστής της λάντζας, ένα παιδί 5 ετών και δύο ακόμη άνδρες, ένας εκ των οποίων φέρεται να είναι ο πατέρας του παιδιού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το τουριστικό σκάφος (λάντζα) είχε ξεκινήσει από την Πέρδικα με προορισμό το νησάκι Μονή, όπου μετέφερε 25 παραθεριστές για να κάνουν το μπάνιο τους. Στο ενδιάμεσο, όμως, ταχύπλοο σκάφος, άγνωστο για ποιο λόγο, εμβόλισε με ταχύτητα τη λάντζα, η οποία ανατράπηκε και όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα.

Επιτόπου έσπευσαν τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού καθώς και αλιευτικά για να βοηθήσουν τους ναυαγούς. Το ταχύπλοο που είναι 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα κινείτο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε με δύναμη πάνω στη λάντζα, την έκοψε στη μέση και την ανέτρεψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταχύπλοο επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιος ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος ωστόσο συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης από το Λιμενικό Σώμα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, που διενεργεί προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και κυβερνήτης του ταχύπλοου.
Χειριστής ταχύπλοου: Δεν κατάλαβα τι έχει συμβεί

«Δεν κατάλαβα τι έχει συμβεί, δεν είδα τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα», ήταν τα πρώτα λόγια του χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα και κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο χειριστής της λάντζας κόρναρε και έκανε ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει το ταχύπλοο αλλά δεν πρόλαβε. Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, το ταχύπλοο έκοψε στη μέση τη λάντζα.
Σοκάρουν οι φωτογραφίες από την κομματιασμένη λάντζα

Αποκαλυπτικές της σφοδρότητας της σύγκρουσης μεταξύ των δύο σκαφών είναι οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και καταγράφουν την κατάσταση του τουριστικού σκάφους το οποίο έχει γίνει στην κυριολεξία κομμάτια.

Ανησυχία για τους τραυματίες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη λάντζα επέβαιναν συνολικά -μαζί με τον χειριστή που έχασε τη ζωή του-25 άτομα, εκ των οποίων τα εικοσιένα διασώθηκαν με τους τραυματίες να μεταφέρονται στην Αθήνα.

Οι τραυματίες είναι έξι, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ο ένας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ο δεύτερος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό.

Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο τουριστικό σκάφος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας. Οι περισσότεροι έχουν μικροτραυματισμούς, ενώ όλοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” N. Αίγινας 66 με το ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Ε/Γ – Τ/Ρ και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.

Η κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί είκοσι (20) άτομα, επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Ρ, εκ των οποίων πέντε (05) τραυματίες, ενώ έχουν περισυλλεγεί τέσσερις (04) σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί). Στο ανωτέρω ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα (04) άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για το δυστύχημα συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρής Δρίτσας μεταβαίνει ήδη στη ν. Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Σήμερα, 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 13:20, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους νεκρούς και τραυματίες.

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από κει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός).

Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ