Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

All inclusive και προσφυγικό πλήττουν τα μικρά ξενοδοχεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:24:00 π.μ. |
All inclusive και προσφυγικό πλήττουν τα μικρά ξενοδοχεία
«Εκτός νυμφώνος» της τουριστικής έκρηξης που γνωρίζει η χώρα μας, μένουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), η φετινή τουριστική σεζόν για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων και διανυκτερεύσεων, αλλά, κυρίως, σε επίπεδο εσόδων, μία πραγματικότητα η οποία αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου.


Σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος κινήθηκε σε καλά επίπεδα, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο Αύγουστος, το τελικό πρόσημο δείχνει ότι θα είναι αρνητικό για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της ίδιας, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις μιας μερίδας τουριστικών φορέων.

Η ΣΕΤΚΕ υποστηρίζει πως η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια του μειωμένου ρυθμού κρατήσεων που καταγράφηκε στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξαιτίας, κυρίως, της εικόνας που διαμορφώθηκε για τη χώρα μας στο εξωτερικό, από την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και του φόβου που είναι διάχυτος στην Ευρώπη, μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα εκτιμάται έχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με τη μέθοδο του all inclusive, τα οποία σε μία προσπάθεια να γεμίσουν τις κλίνες τους προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και εκπτώσεις, αλλά και από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και τις μισθώσεις αστικών ακινήτων, που υπονομεύουν τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα. Ωστόσο, το μέγεθος των απωλειών θα οριστικοποιηθεί μετά το τέλος Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Hotspots 

Στο μεταξύ, τις προτάσεις του ΣΕΤΕ για το μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών και το σχεδιασμό των νέων hotspots κατέθεσε ο πρόεδρος του Ανδρέας Ανδρεάδης με επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μουζάλα, που κοινοποιείται σε συναρμόδιους υπουργούς. Η βασική θέση του ΣΕΤΕ, είναι να αποφευχθεί η δημιουργία hotspots σε περιοχές που διαθέτουν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα (brand name) όμως δεν δέχονται άμεσα ροές, καθώς έτσι, θα αποτραπεί η πιθανή δυσφήμηση τόσο των περιοχών αυτών, όσο και της χώρας συνολικά. Όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που λόγω της γεωγραφίας τους δέχονται άμεσα ροές, ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει πως σε αυτή την περίπτωση, είναι αναγκαία η ύπαρξη hotspots, πλην όμως μόνο ως σημεία ελέγχου και ταχείας μετεγκατάστασης σε άλλα σημεία της χώρας. Εξάλλου, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από την αύξηση των πιέσεων στο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης της χώρας.
Οι top προορισμοί του Σεπτεμβρίου
Η Σαντορίνη, τα Χανιά και η Χαλκιδική αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς για τους Έλληνες εκδρομείς του φετινού Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα της Trivago. Ειδικότερα, η Σαντορίνη, με τη μοναδική ομορφιά του τοπίου της αποτελεί την πρώτη επιλογή, με τους επισκέπτες της να επιδιώκουν να την απολαύσουν κατά μέσο όρο για 4 ημέρες.

Στη δεύτερη θέση συναντώνται τα Χανιά, ο προορισμός που βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με μέση διάρκεια διαμονής για τον τρέχοντα μήνα τις 4,5 ημέρες, ενώ στην τρίτη εμφανίζεται η Χαλκιδική, με τη διάρκεια διαμονής να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις 4 ημέρες. 

Το Ναύπλιο έρχεται τέταρτο, με τη διαμονή στις 2,5 ημέρες, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνει η Πάργα, επίσης αγαπημένος προορισμός του φετινού καλοκαιριού, με τους ταξιδιώτες να την επισκέπτονται περίπου για 3 ημέρες. 

Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν η Μύκονος, η Πάρος, η Θάσος, η Καλαμάτα και το Τολό στην Αργολίδα. 

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως δεν περιμένουν σημαντική τόνωση των εσόδων τους από τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος όπως λένε έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την υπέρμετρη φορολόγηση των νοικοκυριών. «Οι Έλληνες τουρίστες», σημειώνουν χαρακτηριστικά είναι πλέον αρκετά συγκρατημένοι στις δαπάνες τους, και δεν θυμίζουν σε τίποτα τους ανοιχτοχέρηδες του πρόσφατου παρελθόντος.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ