ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί να σπουδάσω στα ΕΠΑΛ;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 π.μ. |
Γιατί να σπουδάσω στα ΕΠΑΛ;
 Μετά από την υποβολή στην υπηρεσία μας ερωτημάτων από μαθητές - μαθήτριες σχετικά με τις σπουδές στα ΕΠΑΛ μετά από τις πρόσφατες αλλαγές συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά από αυτά και φτιάξαμε αυτόν τον σύντομο οδηγό που ελπίζουμε να βοηθήσει. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί ένας μαθητής/μαθήτρια να επιλέξει τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) για την συνέχιση των σπουδών του μετά το Γυμνάσιο, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους: 

Τίτλοι Σπουδών που παρέχει το ΕΠΑΛ; 

Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ισότιμο με του Γενικού Λυκείου.
Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 (και επιπέδου 5 μετά το προαιρετικό έτος μαθητείας) στο επάγγελμα που σ’ ενδιαφέρει (π.χ. Πληροφορική, Ηλεκτρολογία, Νοσηλευτική, Οικονομικά, Τουριστικά κ.α.). 

Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που θα επιλέξεις (για τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με Ασφάλεια και Υγεία.) 

Δικαίωμα αναβολής στράτευσης κατά την διάρκεια των σπουδών. 

Μετά το ΕΠΑΛ τι; Πού μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου; 

Μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), στα ΑΤΕΙ, στα ΙΕΚ, στην Πυροσβεστική ή στις Στρατιωτικές Σχολές ή σε σχολές του εξωτερικού.

- Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.
-Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη θα εξεταστείς σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητας που έχεις επιλέξει.
- Στα ΤΕΙ και στις Στρατιωτικές σχολές οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εισάγονται με Ειδικό Ποσοστό Θέσεων (από το σχολ. έτος 2016-17) ανάλογο του αριθμού των υποψηφίων ΓΕΛ / ΕΠΑΛ που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ 
-Στα ΑΕΙ σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% σε σχολές του τομέα που έχεις επιλέξει. 
-Μπορείς επίσης να διεκδικήσεις την εισαγωγή σου στη Σχολή Πυροσβεστικής. 
-Μπορείς να εγγραφείς στα ΙΕΚ με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας. 

Επίσης μπορείς, να φοιτήσεις στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας », με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις) υπό την εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5. 

Ποια είναι τα μαθήματα που διδάσκονται στο ΕΠΑΛ; 

 Α’ Τάξη ΕΠΑΛ: 
Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, κλπ) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογής–προσανατολισμού για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον Τομέα που επιθυμείς να συνεχίσεις στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων. 

Β’ Τάξη ΕΠΑΛ: 
Σύμφωνα με τον Τομέα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις, θα κάνεις μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή και Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα «Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών» του τομέα Μηχανολογία είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου. 

Γ’ Τάξη ΕΠΑΛ: 
Στην Γ’ τάξη επιλέγεις μια από τις Ειδικότητες του Τομέα. Για παράδειγμα στο Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας», την Ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτή». Αντίστοιχα υπάρχουν Ειδικότητες και στους υπόλοιπους Τομείς των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). 

Τα μαθήματα κυρίως στην Β’ και στην Γ’ Τάξη είναι εξειδικευμένα στο επάγγελμα που θα επιλέξεις να σπουδάσεις και σε προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρο του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές Ασκήσεις. 

Αξιοσημείωτες Πληροφορίες που αφορούν τους Τομείς των ΕΠΑΛ Τομέας Πληροφορικής

-Οι Πτυχιούχοι ΕΠΑΛ της ειδικότητας Πληροφορικής κατέχουν την πιστοποίηση στην πληροφορική (πχ ECDL) και μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Τομέα ή ΑΣΕΠ με επιπλέον αυτό το προσόν.
- Μπορούν να εργαστούν σε πλήθος από εταιρείες του Ιδιωτικού τομέα τόσο με ειδίκευση της Πληροφορικής, όπως εταιρείες πληροφορικής, ανάπτυξης λογισμικού, καταστήματα ειδών τεχνολογίας, υπάλληλοι γραφείου, αλλά και εταιρείες κάθε είδους που χρειάζονται υπεύθυνο δικτύου υπολογιστών, τεχνικό υπολογιστών, μηχανογράφηση, κατασκευή ιστοσελίδων, βάσεις δεδομένων κ.α. 
-Μπορούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες. 

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού

-Οι Πτυχιούχοι έχουν δυνατότητα να εργαστούν ως μέλη ομάδας ή αυτόνομα ή ως υπάλληλοι σε πολύ μεγάλο πλήθος εταιριών του Ιδιωτικού τομέα. 
-Για τους Πτυχιούχους του τομέα Ηλεκτρονικής ΔΕΝ απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος για να εργαστούν ως: Χειριστής auto cue, Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής (RF), Τεχνικός Ροής Προγράμματος, Τεχνικός Ρύθμισης Εικόνας, Ηλεκτρονικός Ραδιοζεύξεων, Χειριστής Κονσόλας Μίξης Εικόνας, Τεχνικός Μεταγραφών, Μηχανικός Τηλεόρασης – Master Control. 
-Μπορούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες. 

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας 

Οι Πτυχιούχοι έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Θεραπευτήρια, Οίκους Ευγηρίας, Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, Κέντρα Βρεφών και Νηπίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης 

-Οι Πτυχιούχοι έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, σε λογιστικά γραφεία και λογιστήρια επιχειρήσεων, σε Τράπεζες, οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, ασφαλιστικά ταμεία κτλ 

Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 

-Οι Πτυχιούχοι έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ως τεχνίτες εργοδηγοί σε έργα πολιτικών μηχανικών, τεχνίτες χαρτογραφίας και χαρτογράφησης περιοχών, στο εθνικό κτηματολόγιο, ως σχεδιαστές, ως εκτιμητές κόστους κτλ 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ : 2752021881 

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ Σ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ