ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο «τρώνε» το επίδομα θέρμανσης - Τι ποσό παίρνουν οι δικαιούχοι στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:10:00 π.μ. |
Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο «τρώνε» το επίδομα θέρμανσης - Τι ποσό παίρνουν οι δικαιούχοι στην Αργολίδα
 Μικρότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες αφού το συνολικό ποσό θα παραμένει στα περσινά επίπεδα (πρόκειται να διατεθούν 105 εκ. ευρώ) αλλά το κέρδος για τον καταναλωτή θα είναι κατά περίπου 33% μικρότερο λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Ως γνωστό από 15/10/2016 μπαίνει σε εφαρμογή η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης που τίθενται σε ανάλωση κατά τη χρονική περίοδο από την 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους, από 230ευρώ το χιλιόλιτρο, σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Με βάση τις τωρινές τιμές διύλισης, αλλά και τον νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ που έχουν ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο, πρακτικά, θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο. Όπως γίνεται προφανές περίπου το 1/3 της επιδότησης του ΥΠΟΙΚ εξανεμίζεται από τις αυξήσεις που έφερε το φορολογικό πακέτο του Μαΐου.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Η απειλή να μείνουν από πετρέλαιο χιλιάδες νοικοκυριά στην μέση του χειμώνα μεγαλώνει από δύο άλλες πρωτοτυπίες του επιδόματος:

1. Ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει θα προπληρώσουν το - ακριβότερο φέτος - πετρέλαιο θέρμανσης και θα πρέπει να πάρουν την επιδότηση όταν έχουν αρχίσει τα θαλάσσια μπάνια όπως και κάθε χρονιά.

2. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα την διάρκεια των κρύων ημερών κυρίως για τις ορεινές περιοχές. Θα πρέπει λοιπόν να πληρωθεί εκ των προτέρων το ακριβότερο πετρέλαιο και να καλυφθεί ένα μέρος της ποσότητας που θα αγοραστεί αφού το επίδομα έχει πλαφόν. Το επίδομα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων.

Συνεπώς, το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί:

-τα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.

-τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-τα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-τα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ