ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Καμπόσος: Ο Δήμος Άργους Μυκηνών προχωρά ολοταχώς την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τον Δήμο Ναυπλιέων (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:00:00 μ.μ. | |
Καμπόσος: Ο Δήμος Άργους Μυκηνών προχωρά ολοταχώς την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τον Δήμο Ναυπλιέων (βίντεο)
Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους Μυκηνών αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάκληση των αποφάσεων περί σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τον Δήμο Ναυπλιέων για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων. Αιτία των αποφάσεων αυτών του Δ.Σ η έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά του Ναυπλίου στις απαιτήσεις συνεργασίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών , η κωλυσιεργία από μέρους του στην προώθηση των σχετικών ενεργειών και αποφάσεων , με συνέπειες , την συνέχιση επιβολής προστίμων προς τους δήμους , την συνέχιση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και την απώλεια των χρηματοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το σκοπό αυτό από το κράτος.


Τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι αποκλειστικά για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Κωστούρος μετά από αυτή την απροειδοποίητη υπαναχώρηση θα πρέπει επίσημα να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις στον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσο αλλα κυρίως στους δημότες του για τους λόγους της ακύρωσης της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Άργους Μυκηνών αλλά και το τι προτίθεται να κάνει με τα απορρίμματα . Ο Δήμος Άργους Μυκηνών από πλευράς του συνεχίζει μόνος του την ενδιάμεση διαχείριση και είναι ο μοναδικός δήμος της Πελοποννήσου ο οποίος δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον πρόστιμα έχοντας την αδειοδότηση της χωροθέτησης για την εγκατάσταση μονάδας ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων.
Σας παραθέτουμε αυτούσια την τελευταία επιστολή του Δημάρχου Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου προς τον κ.Κωστούρο , η οποία έμεινε και αυτή αναπάντητη.


ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Ναυπλιέων
κ. Κωστούρο Δημήτριο
ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 34
ΝΑΥΠΛΙΟ

Θέμα: «Διαχείριση Απορριμμάτων των δήμων Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Καποδιστρίου 9-11, Άργος 21200
( 2751360014
Fax : 27510-62696
Ε-mail: grafio.dimarxou@argos.gr
Αγαπητέ Δήμαρχε,

Καταρχάς θα ήθελα να σου εκφράσω την λύπη μου που αναγκάζομαι να αποστείλω την παρούσα επιστολή . Δυστυχώς όμως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο τόσο για εμάς , λόγω της καταστατικής μας θέσης και ιδιότητας , όσο και κυρίως για του δημότες μας , οπότε δεν έχω άλλη δυνατότητα από το να επικοινωνήσω μαζί σου εγγράφως . Σκοπός της παρούσας δεν είναι να ψέξω εσένα ή συνεργάτες σου , αλλά , αφενός να σου γνωστοποιήσω και να σε κάνω κοινωνό των προθέσεων μας και αφετέρου να καταδειχθεί με τον πλέον ευκρινή τρόπο η διαχείριση του φλέγοντος θέματος των απορριμμάτων από το Δήμο στον οποίο εσύ προΐστασαι . Διαχείριση και τακτική που θα μου επιτρέψεις να την χαρακτηρίσω, επιεικώς, παρελκυστική .

Αγαπητέ μου Συνάδελφε το θέμα της κοινής διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων δεν μπορεί να περιμένει κανέναν μας και η ανάγκη επίλυσης του είναι επιτακτική και με βάση αυτό το γνώμονα κινήθηκε μέχρι σήμερα ο Δήμος Άργους Μυκηνών.

Όπως θα πρέπει να σου θυμίσω το Μάρτιο του 2015 υπογράψαμε από κοινού μια προγραμματική σύμβαση έχοντας ως στόχο την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, ενός προβλήματος που ταλανίζει τους δήμους μας χρόνια τώρα. Πρόβλημα που εμείς κληρονομήσαμε και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω των τεράστιων αστοχιών άλλων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με αποφάσεις δύο διαδοχικών υπουργών μας έδωσε τα οικονομικά εργαλεία να προχωρήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα. Κάθε δήμος έλαβε από 600.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Σου θυμίζω λοιπόν ότι τα δύο δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν ομόφωνα την από κοινού διαχείριση και την σύναψη προγραμματικής σύμβασης. Ο δήμος Άργους Μυκηνών από την πλευρά του ανέλαβε , το ποιο δύσκολο κομμάτι της προγραμματικής που ήταν η αποδοχή της ευθύνης , τα αστικά απορρίμματα να διαχειρίζονται σε έκταση του δικού μας δήμου , αγνοώντας ακόμα και όσους με απέτρεπαν με την αιτιολογία ότι θα έχω πολιτικό κόστος από την, προσωρινή έστω, φιλοξενία των απορριμμάτων ενός άλλου δήμου . Ως δήμος Άργους Μυκηνών δεν επιδείξαμε ίχνος ολιγωρίας, αντίθετα προχωρήσαμε τάχιστα και εκδώσαμε ΑΕΠΟ στη περιοχή «Γκριμάρια». Η αδειοδότηση μιας τέτοιας άρτιας μονάδας, της πρώτης στην Πελοπόννησο, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα .

Η μονάδα από πλευράς μελετών είναι έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ . Σου θυμίζω και σου επισυνάπτω την ερώτηση που μας έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του αρμόδιου γενικού γραμματέα και την απάντηση που δώσαμε για τον από κοινού σχεδιασμό . Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή . Σου επισυνάπτω επίσης και την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για το ίδιο θέμα . Δυστυχώς όμως οι υπηρεσίες του δήμου σου επέδειξαν πλήρη αδιαφορία και αδράνεια για την υλοποίηση και ταχεία διεκπεραίωση του θέματος , σε σημείο μάλιστα που η στάση που μέχρι σήμερα τηρήθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί έως και ύποπτη . Ουδέποτε έστειλαν στο ελεγκτικό συνέδριο την εν λόγω προγραμματική ως όφειλαν . Το έκαναν όμως οι δικές μου υπηρεσίες .

Η απάντηση που λάβαμε από το ελεγκτικό συνέδριο , μέσω των παρατηρήσεων για τεχνικές βελτιώσεις που μας απέστειλε, μας οδήγησε στο σχεδιασμό δύο νέων προγραμματικών , οι οποίες και άμεσα σου απεστάλησαν προς έγκριση . Δεν βλέπουμε όμως να έχουν εισαχθεί για ψήφιση στο Δ.Σ. του δήμου σου.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Όπως ευκόλως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα ανωτέρω ο Δήμος Ναυπλιέων για το διάστημα από την άνοιξη του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 επέδειξε παντελή αδιαφορία για το έργο . Στις καθημερινές οχλήσεις από το Δήμο μου , σε υπηρεσιακό επίπεδο , δεν λαμβάναμε καμιά απάντηση παρά μονάχα φτηνές υπεκφυγές . Όταν πλέον σου ζήτησα μέσω της επιστολής μου με αριθ. πρωτ. 21598/19-9-2016 να απαντήσεις τι προτίθεσαι να κάνεις, αντί δικής σου απάντησης λάβαμε απάντηση από την γενική σου γραμματέα, ιταμή σε ύφος και περιεχόμενο .

Η εν λόγω επιστολή αφορούσε τις προγραμματικές συμβάσεις που τελευταίως σας είχαμε αποστείλει και ήταν κατά περιεχόμενο όμοιες με αυτές που ήδη είχατε στο παρελθόν εγκρίνει στο Δ.Σ. του δήμου σας (πλην των παρατηρήσεων του ελεγκτικού που προσθέσαμε τώρα) . Τότε , όταν δηλαδή υπερψηφίζατε στο Δ.Σ. τις ως άνω προγραμματικές , δεν είχατε τα ίδια ερωτήματα;

Ειλικρινά λυπάμαι για το ότι οφείλω να σε ενημερώσω ότι το υπηρεσιακό σημείωμα που απεστάλη στερείται σοβαρότητας ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να κρύβει και άλλες , άγνωστες σε μένα , επιδιώξεις. Προκειμένου δε να γίνει αντιληπτή η κρίση μου επ’ αυτού , σου απαντώ σε μία από τις απίθανες αιτιάσεις και θα σε παρακαλούσα να ενημερώσεις την κυρία Γ.Γ. ότι η χωροθέτηση προκύπτει από την ΑΕΠΟ που η ίδια έχει στα χέρια της . Ως ένδειξη δε των δικών μας προθέσεων, αλλά και επειδή δεν έχουμε μάθει να αφήνουμε τίποτα αναπάντητο, σου επισυνάπτω , αγαπητέ Δήμαρχε , και τις άλλες προφανείς απαντήσεις στα έωλα ερωτήματα της γενικής γραμματέως , τα όποια βέβαια οι δικοί μου συνεργάτες θα μπορούσαν εντός ολίγων λεπτών να της απαντήσουν , αν τους είχε καλέσει έστω τηλεφωνικά .

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω, για άλλη μια φορά , ότι δεν κάνατε έστω και μία πρόταση στη βελτίωση των κειμένων των προγραμματικών, περιοριζόμενοι απλά κι μόνο , όταν πλέον σας κάλεσα εγγράφως να εκδηλώσετε τις πραγματικές σας προθέσεις , να διατυπώσετε ερωτήματα τα όποια , όπως προείπα , θα μπορούσαν να απαντηθούν ευκόλως εντός ολίγων λεπτών . Είχατε 15 ημέρες στα χέρια σας τις προγραμματικές και δεν προβήκατε σε καμία ενέργεια, ενώ, όταν πλέον λάβατε επιστολή μου που σας έθετε προ των ευθυνών σας και πάλι περιοριστήκατε στο να μας αποστείλετε το άστοχο αυτό σημείωμα .

Είναι προφανές ότι δεν θέλεις να συνεχίσουμε μαζί . Οι σύμβουλοί σου σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο μπορεί να σου έχουν κάποια μαγική λύση που να λύνει το πρόβλημα και μάλιστα άμεσα εντός του 2017 ,το οποίο βέβαια εύχομαι καθόσον θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών σου . Έχει ενδιαφέρον και θα παρακολουθήσω με μεγάλη προσοχή την πρόταση αυτή σε κάποιο από τα επόμενα δημοτικά σου συμβούλια . Ελπίζω και η γενική σου γραμματέας το διάστημα αυτό να έχει καταλάβει ότι η ΑΕΠΟ ενέχει και χωροθέτηση και να σε διευκολύνει . Επίσης εύχομαι να καταφέρεις να διατηρήσεις το ποσό που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη προσωρινή λύση και αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία μονάδας .

Από την πλευρά μου όμως σε ενημερώνω ότι ο δήμος Άργους Μυκηνών θα προχωρήσει άμεσα στη κατασκευή της μονάδας. Μια μονάδα που θα εξυπηρετεί για πολλά χρόνια τον δήμο με γραμμές αποβλήτων σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ . Ο δήμος Άργους Μυκηνών σέβεται το περιβάλλον, τα χρήματα του Ελληνικού λαού και κυρίως ΔΕΝ εκβιάζεται από κανέναν . Επίσης να σε ενημερώσω ότι η προσπάθεια σου να συνδέσεις την συνέχιση της συνεργασίας των δύο δήμων με θέματα άσχετα με τα απορρίμματα , όπως το υπέρογκο χρέος που έχει ο δήμος σου στη ΔΕΥΑΡΜ ή το θέμα της ύδρευσης κάποιων περιοχών σου , δεν μπορεί να τύχει από πλευρά μας προσοχής και σύνδεσης με το θέμα των απορριμμάτων. Εξάλλου το θέμα των οφειλών του Δήμου σου προς τη ΔΕΥΑΡΜ έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Όπως τέλος καταλαβαίνεις είμαι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσω την παρούσα επιστολή δεδομένου ότι επιθυμώ να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που δεν ευοδώθηκε η συνεργασία μας , το οφείλουμε εξάλλου αμφότεροι στους δημότες μας . Δεν είναι θέμα προσώπων και προσωπικών επιδιώξεων αυτών.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα ποιος έχει την ευθύνη διακοπής της συνεργασίας μας . Θλίβομαι , αλλά δεν κατέστη δυνατό να συνεργαστούμε με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης του δήμου σου.

Εύχομαι όμως ολόψυχα να βρεις άμεσα την λύση και να μην αποτελέσεις στο θέμα των απορριμμάτων ολετήρα για τον δήμο σου.

Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι πολίτες της Αργολίδας έχουν κουραστεί με σχέδια επί χάρτου και επιθυμούν έργα και μάλιστα άμεσα !


Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών
Δημήτριος Καμπόσος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ