ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ανδριανός: Να δοθεί οριστική λύση στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στις καλλιέργειες από αγριογούρουνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:04:00 μ.μ. | |
Ανδριανός: Να δοθεί οριστική λύση στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στις καλλιέργειες από αγριογούρουνα
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή ως εισηγητής του κόμματος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για θέματα αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, που περιλάμβανε δύο τροπολογίες, για την παράταση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, και την αποζημίωση καλλιεργειών από ζημιές από ελάφια στη Ρόδο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Συμφωνούμε με την κύρωση αυτού του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου γιατί πραγματικά είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας με το οποίο επιδιώκεται η ενίσχυση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε ένα πολύ σημαντικό πεδίο τόσο για την βιώσιμη αξιοποίηση του αλιευτικού πλούτου της Μεσογείου, όσο και για την προστασία των τελικών καταναλωτών των αλιευτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις τροπολογίες:

Δυστυχώς πρέπει να επισημάνω ότι μια πρακτική στην οποία έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στο παρελθόν, τώρα την ακολουθείτε – τις τροπολογίες στις κυρώσεις.

Εν πάση περιπτώσει, κατ' αρχήν στην τροπολογία που αφορά την παράταση της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εμείς συμφωνούμε αλλά με μια ουσιαστική παρατήρηση: Ότι η ιστορία αυτή πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή με οριστική ρύθμιση και οι κτηνοτρόφοι να πάψουν να είναι όμηροι των αλλεπάλληλων παρατάσεων. Και άκουσα την κυρία συνάδελφο που μίλησε για ενίσχυση της διαδικασίας. Με παρατάσεις δεν λύνεται το πρόβλημα που υπάρχει. Λύνεται με πλαίσιο που για να υπάρξει, πρέπει να δείτε τα προβλήματα που υπάρχουν – έχετε δει κύριε Υπουργέ που υπάρχουν τα προβλήματα; Προφανώς στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, στα δασαρχεία που δεν αποχαρακτηρίζουν περιοχές στις οποίες βρίσκονται εγκαταστάσεις για πάρα πολλά χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν να επιλυθεί οριστικά αυτή εμπλοκή και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η ευκαιρία που παρέχει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Περιμένουμε λοιπόν να λύσετε το πρόβλημα οριστικά και όχι να καλύπτετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί γιατί οι παρατάσεις αυτό κάνουν. Και βεβαίως πρέπει να λυθεί άμεσα, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συν τοις άλλοις, είναι τα προγράμματα ανάπτυξης, καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά όταν έχουν αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Τώρα, στη βουλευτική τροπολογία για τις ζημιές από τα ελάφια στη Ρόδο: Συμφωνούμε ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, καθώς σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές δεν υπάρχει φυσική τροφή με αποτέλεσμα τα ζώα να κατεβαίνουν στις καλλιέργειες και να τις καταστρέφουν. Βεβαίως, εμείς λέμε να την πάρετε πίσω αυτή την τροπολογία και να την επανακαταθέσετε, να την φέρετε μελετημένη σε ορθή βάση γιατί δεν μπορεί να γίνεται η αποζημίωση εσαεί, πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα – ένας χρόνος, δύο, να υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Γιατί υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και με τα αγριογρούρουνα σε πολλές περιοχές της χώρας που οι αγρότες μας υφίστανται τεράστιες ζημιές. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν προβλέψεις στον ΕΛΓΑ και για την περίπτωση αυτή στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας, όπως ισχύει σήμερα για τα αγριογούρουνα και τα κουνέλια στη Λήμνο. Γιατί λοιπόν αυτή η εξαίρεση και μάλιστα εσαεί, χωρίς συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Πρέπει να την μελετήσετε και αν δεν την πάρετε πίσω για να την επανακαταθέσετε στην ορθή βάση, εμείς δεν την καταψηφίζουμε αλλά ψηφίζουμε παρών για τους παραπάνω λόγους”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ