ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Έφυγε από την ζωή ο Ναυπλιώτης Χαράλαμπος Ραφαηλίδης - Υπήρξε ο πρώτος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. |
Έφυγε από την ζωή ο Χαράλαμπος Ραφαηλίδης  - Υπήρξε ο πρώτος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ελλάδα
 Σε ηλικία 79 χρονών έφυγε από την ζωή χθες ο γνωστός Ναυπλιώτης επιχειρηματίας και κατασκευαστής με μεγάλη ιστορία Χαράλαμπος Ραφαηλίδης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον συνοικισμό Νέο Βυζάντιο Ναυπλίου στις 17:00

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνου τα χρήματα να κατατεθούν στο λογαριασμό για τον μικρό Κωνσταντίνο Τσίμπο.

Ο Χαράλαμπος Ραφαηλίδης υπήρξε ο 1ος Έλληνας κατασκευαστής ποδηλάτων με την βιοτεχνία HERMES όπου έδρευε στο Ναύπλιο

Μέσα τις δεκαετίας του 50 ο Χαράλαμπος Ραφαηλίδης νεαρός τότε εργάζεται στο ποδηλατάδικο του πατέρα του που σημειωτέων λειτουργεί από το 1928.

Εν έτη 1957 ο Χαράλαμπος βρέθηκε στο Μόναχο στο κολέγιο μηχανικών και μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα αφού μπορούσες να μπεις μόνο αν ήσουν γόνος οικογένειας μηχανικών. Η ζωή στη Γερμανία δύσκολή με πολλή δουλειά και καθόλου χρήματα αλλά γνώσεις και τεχνικές που στην Ελλάδα δεν θα τις έβλεπες ούτε στον ύπνο σου.... μάλιστα το κολέγιο εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα έστελνε τους μαθητές του σε διάφορα εργοστάσια για την πρακτική τους και έτσι ο μάστορας βρέθηκε σε πολλά εργοστάσια, με μεγαλύτερο την Sachs όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά από 6 χρόνια και κάπου το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα και στο μαγαζί του πατέρα του για να εργαστεί..... όταν όμως έχεις μια τέτοια εμπειρία, και τον χαρακτήρα του Χαράλαμπου δύσκολα κάθεσαι στα αυγά σου.... έτσι δεν άφησε σεμινάριο και εκπαίδευση που γινόταν στα μεγάλα εργοστάσια στην Ευρώπη που να μην έλαβε μέρος.... Hercules και Motobecane είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που εκπαιδεύτηκε όπως φυσικά και η παλιά του γνώριμη Sachs. 

Εκείνη την εποχή στην Γερμανία συντελούνταν το μεγάλο γερμανικό θαύμα, με μια βιομηχανία να βρίσκετε σε οργασμό και μια χώρα όπου ήταν το όνειρο και ο παράδεισος κάθε φιλόδοξου μηχανικού, έτσι λοιπόν και ο δικός μας μάστορας επηρεασμένος από αυτά που γίνονταν εκεί, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξει την δικιά του μονάδα παραγωγής ποδηλάτων.
Αφού πια είχε μαζέψει αρκετή εμπειρία και τεχνογνωσία εν έτη 1978 βγαίνει το πρώτο ποδήλατο..... εδώ να πούμε πως είχαν προηγηθεί παλαιότερα και άλλες κατασκευές ειδικών ποδηλάτων για διάφορες χρήσεις όπως τρίκυκλα κ.τ.λ.. Το πρώτο ποδήλατο λοιπόν με τα σήματα της Ηermes ήταν ένα παιδικό 16αρι το οποίο έκανε επιτυχία και σιγά -σιγά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε σε 7 τύπους η γκάμα της εταιρείας που ξεκίναγε από το παιδικό και έφτανε στο διπλοσκέλετο 28αρι 

Η παραγωγή στο maximum έφτασε στα 100 ποδήλατα τον μήνα και τα ποδήλατα τα έφτιαχναν μαζί με τον γιο του τον Αντώνη στην βιοτεχνία όπου είναι και το σημερινό μαγαζί του. Μάλιστα.... μετά από πολύ κόπο και παρόλο που ήταν η μοναδική ελληνική εταιρία με απόλυτα ανταγωνιστική τιμή και με ''δια βίου εγγύηση'' στα ποδήλατά της κατάφερε να τον εμπιστευτούν και τα ''ελληνικά ταχυδρομεία'' κάπου το 1992 με 600 ποδήλατα, όπως και τα ''ελληνικά διυλιστήρια'' με επίσης σημαντικό αριθμό ποδηλάτων.
Δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία, και ως συνήθως καταβροχθίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που αντιλαμβάνεται ότι κάνουν τα παιδιά της και έτσι το 1994 η Hermes τελειώνει και ο κυρΧαράλαμπος κουρασμένος και απογοητευμένος από την παντελείς έλλειψη βοήθειας και στήριξης βγαίνει στην σύνταξη, την δουλειά του συνεχίζουν με μεράκι τα παιδιά του Αντώνης και Νικολέτα.

Καλό παράδεισο κυρΧαράλαμπε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ