ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ερωτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το κρούσμα ηπατίτιδας Α σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Ερμιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:15:00 π.μ. | |
Ερωτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το κρούσμα ηπατίτιδας Α σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Ερμιονίδας
 Το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Β καταγράφηκε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Η ανησυχία για τις συνθήκες στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες εντείνεται διαρκώς, με τους γιατρούς να τονίζουν πως ο υγειονομικός χειρισμός τους επαφίεται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και να ζητούν ακριβείς πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ και εάν ελέγχονται.

Το εβδομαδιαίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε σημεία φροντίδας των προσφύγων καταγράφει ένα κρούσμα ηπατίτιδας Β. Αφορά πρόσφυγα, ο οποίος εμφάνισε «ίκτερο με οξεία έναρξη» και η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα Β δεν σχετίζεται με την ηπατίτιδα Α και τις κακές συνθήκες υγιεινής και μεταδίδεται, κυρίως, με τη σεξουαλική επαφή, την κοινή χρήση συριγγών αλλά και προσωπικών αντικειμένων (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα, νυχοκόπτες), από μολυσμένη μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό. Δεν μεταδίδεται από τουαλέτες, κοινωνική επαφή, νερό ή τροφή.

Το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης κατέγραψε, επίσης, για την εβδομάδα 22/8 έως 28/8, συνολικά 14 περιστατικά ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες, γεγονός που δείχνει πως οι κίνδυνοι στις δομές φιλοξενίας δεν είναι λίγοι και χρειάζονται δυναμικότερες παρεμβάσεις από την Πολιτεία.

Ηδη ο ΙΣΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με κρούσμα ηπατίτιδας Α σε Κέντρο Φιλοξενίας στον Δήμο Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Σύμφωνα με αυτό, ο υγειονομικός χειρισμός του περιστατικού έγινε αποκλειστικά από ΜΚΟ. «Στον χώρο δεν λειτουργεί ιατρείο και όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη καλύπτονται βασικά από το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Οταν κάποιο περιστατικό χρήζει περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή νοσηλείας ή είναι λοιμώδες, μεταφέρεται με ευθύνη της ΜΚΟ στο σπίτι του Δήμου Αθηναίων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Μετά από αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ζητά να ενημερωθεί για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων – μεταναστών καθώς και τα προγράμματα πρόληψης που έχουν υλοποιηθεί για παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ άλλων, ρωτά «ποιοι γιατροί, ποιας εθνικότητας και ποιας ειδικότητας μετέχουν στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης», αλλά και «ποιος ελέγχει και πιστοποιεί τις παραπάνω ιδιότητές τους».

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Πηγή: eleftherostypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ