ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το όραμα για την Επίδαυρο σε τροχιά σχεδιασμού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:09:00 μ.μ. |
Το όραμα για την Επίδαυρο σε τροχιά σχεδιασμού
 Το όραμα για την Επίδαυρο (Λιμάνι - Αρχαιολογικό Απόθεμα) βρίσκεται σε τροχιά σχεδιασμού με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η συγκεκριμένη μελέτη, με κορυφαία κατεύθυνση τον ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο, θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις περαιτέρω θεσμικές ενέργειες και τις κατευθύνσεις, που θα ακολουθήσει η μελέτη.

Από τις αρχές Αυγούστου, μετά την παρουσίαση του σκεπτικού της απεμπλοκής των προβλημάτων, που, για χρόνια, «ταλαιπωρούσαν» την Παλιά (Αρχαία) Επίδαυρο, όλα φαίνονται να αλλάζουν και, γρήγορα, τα αποτελέσματα θα είναι ορατά. Η αρχική σκέψη του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΕΣ είναι ότι, με την Προστασία - Ανάδειξη του Αξιακού Αρχαιολογικού Ενάλιου και Χερσαίου Αποθέματος, όλα μπορούν να λυθούν. Μέσα από την ανάδυση της αρχαιολογικής κληρονομιάς και το συναπάντημά της με την πόλη, αλλά και τους δημότες, προκύπτει μια καλή πρακτική αειφόρου αναπτυξιακής προσπάθειας, που δημιουργεί βιωσιμότητα και ανταποδοτικότητα.

Από την 1η Αυγούστου 2016, στην πρώτη συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, αλλά και Υπηρεσιών, με τη δυναμική παρουσία της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), όλα τα θέματα πήραν μια νέα τροπή εξέλιξης και προκοπής για την επιδαύρεια γη.

Στην κοινή συνάντηση, ακούστηκαν πολλά, ξεδιπλώθηκαν πολλές πτυχές του θέματος και, περισσότερο από όλα, φάνηκε ότι, μέσω της συναντίληψης και της συναπόφασης, «σχεδιάζεται το όχημα» που θα οδηγήσει στον τελικό προορισμό για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Από όλο τον Αύγουστο, αλλά και από τη συνέχιση τον Σεπτέμβριο με τις επισκέψεις - αυτοψίες, τόσο της ΕΕΑ με τη διευθύντρια Δρ. αρχαιολόγο κ. Αγγελική Σίμωσι, της αρχαιολόγου κας Π. Γαλιατσάτου, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, φαίνεται η πρόοδος μέσα από μια προσεκτική διερεύνηση όλων των παραμέτρων και κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να παράξει Προστιθέμενη Αξία μέσα από το Αρχαιολογικό Απόθεμα.

Από πλευράς του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΕΣ, οι επισκέψεις είναι συχνότατες και, χάρη στη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής και, ειδικότερα, του δημάρχου κ. Κ. Γκάντζιου, η προετοιμασία για τα επόμενα στάδια κινείται σε πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η ανάδειξη του ενάλιου αποθέματος θα προσφέρει ένα μοναδικό πολιτισμικό αγαθό, που για χρόνια έμενε αναξιοποίητο. Δεν είναι,όμως, μόνο αυτό. Επομένως, το συνολικό εγχείρημα θα αποτελέσει έναν παραγωγικό πόρο, ικανό να καλύψει νέες πολιτισμικές δράσεις και ενέργειες.

Μαζί με όλα αυτά, προετοιμάζονται και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης, που, σωρευτικά, συνδέουν το αρχαιολογικό χθες με το σημερινό δυναμικό τοπίο. Το Λιμάνι της Επιδαύρου μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς όλων των Λιμενικών Υποδομών στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, αλλά και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε., μια δυναμική αναπτυξιακή εταιρεία που, για πολλά χρόνια, στοχεύει, σχεδιάζει και υλοποιεί δραστηριότητες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη βελτίωση τούτου του τόπου, συμβάλλοντας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μην ξεχνάμε ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο. Μέσα από τις δύσκολες συνθήκες, θα μπορούσαν πολλά να γίνουν, που θα συμβάλλουν διαδοχικά στην ανάπτυξη του ανενεργού αποθέματος. Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι οι ικανοί πυλώνες, που παράγουν στοιχεία ικανά, για να διευρυνθεί η οικονομία.

Πηγή: naftemporiki.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ