Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Δικαστικοί και Δικηγόροι γιόρτασαν στο Ναύπλιο τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. |
Δικαστικοί και Δικηγόροι γιόρτασαν στο Ναύπλιο τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
Μέσα σε κλίμα λαμπρότητας και κατάνυξης, τιμήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πρόνοιας Ναυπλίου, η εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των Δικαστών και του Δικαστικού Σώματος.

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Ναυπλίου και ως εκπρόσωπος και των λοιπών μελών του Δ.Σ., θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο, για την ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας και την τιμή που μας έκανε, να χοροστατήσει και να τελέσει την Αρχιερατική λειτουργία μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. 
Τον Αρεοπαγίτη Δικαστή κ.Πέτρο Σαλίχο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας κ. Παναγιώτη Πούπουζα, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Διοικητή της Τουριστικής Αστυνομίας κ. Αναστάσιο Βενετσιάνο, τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Απόστολο Μπότσο, την Πρόξενο της Γαλλίας κ.Αικατερίνη Τζαννετουλάκου, που επίσης ανταποκρίθηκαν στην από κοινού πρόσκληση των Δ.Σ. του Συλλόγου μας και του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου.
Να ευχαριστήσω επίσης τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Δημήτριο Ορφανό και τα Μέλη του, για την άψογη συνεργασία που είχαμε κατά την συνδιοργάνωση της τελετής, καθώς επίσης τους Δικαστές- Εισαγγελείς –Δικαστικούς Υπαλλήλους εν ενεργεία και συνταξιούχους, που παρευρέθηκαν. 
Προσωπικά να ευχαριστήσω τις συναδέλφισσές μου και Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, για το συλλογικό πνεύμα, με το οποίο διαχειρίστηκαν τις αρμοδιότητές τους και το οποίο πάντα επιδεικνύουν, καθώς επίσης και τους συνταξιούχους συναδέλφους Διδώ Αντωνοπούλου, για την πολύτιμη βοήθειά της και τον προσωπικό της χρόνο που θυσίασε για τον συντονισμό, τον Χάρη Σεχιώτη και τον εν ενεργεία συνάδελφο Αργύρη Δεωνά, που έψαλαν εθελοντικά στη χάρη του και για τη δικιά μας.
Να επισημάνω, ότι η εικόνα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, κατασκευάστηκε με τη συνδρομή των Δικαστών – Εισαγγελέων – Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων και αγιογραφήθηκε από τον Αγιογράφο Δημήτρη Αργυρόπουλο. Τέλος, εύχομαι η Χάρη και η Προστασία του Αγίου, να φωτίσει όλους μας και να λειτουργήσει ως φάρος στο δρόμο της δικαιοσύνης και της αλήθειας!

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου 
Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Ναυπλίου
Ειρήνη Κορδώνη 

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης

Διακεκριμένος Αθηναίος, μέλος του Αρείου Πάγου, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό μετά τη δημηγορία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα (Πραξ. 17, 34). Υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Είναι πολιούχος Άγιος της Αθήνας και προστάτης των Ελλήνων δικαστικών. Την ημέρα της εορτής του, 3 Οκτωβρίου, αργούν τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων και οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
Για τον βίο του διαμορφώθηκαν διάφορες συναξαριστικές παραδόσεις, όπως λ.χ. ότι κατά την ημέρα τής σταύρωσης τού Χριστού βρισκόταν στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου με τον φιλόσοφο Απολλοφάνη και μετά το σκοτείνιασμα του ηλίου αναφώνησε ότι «η φύσις αλλοιούται ή θεός πάσχει» ή ότι μετά τον αποκεφαλισμό του ο ίδιος παρέδωσε την αποκοπείσα κεφαλή του στην ευσεβή γυναίκα Κατούλα. Σύμφωνα με μεταγενέστερες παραδόσεις, που δεν είναι ευρύτερα αποδεκτές, ο Διονύσιος υπήρξε ο ιδρυτής τής Εκκλησίας των Παρισίων.
Στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη αποδόθηκαν διάφορα μεταγενέστερα ψευδεπίγραφα έργα, τα οποία η σύγχρονη έρευνα δεν θεωρεί γνήσια. Πρόκειται για τα έργα «Περί της ουρανίου ιεραρχίας», «Περί της εκκλησιαστικής ιεραρχίας», «Περί των θείων ονομάτων», «Περί μυστικής θεολογίας» και «10 επιστολές», γνωστά και ως «Ψευδο-διονύσια», που επηρέασαν βαθύτατα την πορεία της θεολογίας των μέσων χρόνων, τόσο στην Ανατολή, όσο και στη Δύση.
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μαρτύρησε για την πίστη του επί του ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού, αλλά σύμφωνα με άλλες πηγές το μαρτύριό του τελέστηκε επί Τραϊανού ή και επί Αδριανού. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του: των Καθολικών στην οδό Πανεπιστημίου και των Ορθοδόξων στην οδό Σκουφά.

Απολυτίκιο

Χρηστότητα εκδιδαχθείς, και νήφων εν πάσιν, αγαθὴν συνείδησιν ιεροπρεπώς ενδυσάμενος, ήντλησας εκ του Σκεύους της εκλογῆς τα απόρρητα, και την πίστιν τηρήσας, τον ίσον δρόμον τετέλεκας, Ιερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ