ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ανδριανός: Να αντιμετωπιστεί άμεσα η εκτεταμένη κλοπή από πρατήρια καυσίμων που παραδίδουν λιγότερα καύσιμα από όσα πληρώνουν οι καταναλωτές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | |
Ανδριανός: Να αντιμετωπιστεί άμεσα η εκτεταμένη κλοπή από πρατήρια καυσίμων που παραδίδουν λιγότερα καύσιμα από όσα πληρώνουν οι καταναλωτές
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της εκτεταμένης κλοπής εις βάρος των καταναλωτών και του Δημοσίου από πρατήρια καυσίμων που παραδίδουν λιγότερα καύσιμα από όσα πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα του Πολυτεχνείου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έρευνα του Πολυτεχνείου σε 150 πρατήρια καυσίμων στην Αττική με την χρήση μυστικού αυτοκινήτου κατέδειξε ότι μία στις έξι αντλίες που ελέγχθησαν – ποσοστό 14,5% - παραδίδει λιγότερα καύσιμα απ' όσο πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και το 9,5%, με το νόμιμο όριο να είναι 0,5%.

Στην εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών όπου και παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της έρευνας, τονίστηκε ότι όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων τα όποια έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης, όμως τα συστήματα αυτά δεν είναι λειτουργικά καθώς εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ι. Αληγιζάκης επεσήμανε ότι, ενώ το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων με κόστος 90 εκατ. ευρώ, δεν γίνεται επεξεργασία και αξιοποίηση των στοιχείων ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων να εκτιμώνται σε 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Δεδομένου του ότι οι μεγάλες αυτές απώλειες εντέλει προστίθενται στο ήδη δυσβάσταχτο βάρος που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθίσταται επιτακτική η άμεση ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών για την ενεργοποίηση των συστημάτων ελέγχου και την αποτελεσματική καταπολέμηση της, όπως καταδεικνύεται, εκτεταμένης κλοπής εις βάρος των καταναλωτών και του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ποια τα μετρήσιμα αποτελέσματά τους ως προς τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή ποινών.

2. Με ποιες άμεσες ενέργειες, και με ποιο σχεδιασμό, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εκτεταμένη κλοπή εις βάρος των καταναλωτών και του Δημοσίου”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ