ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο τουρισμός απαιτεί συνεχή "δουλειά"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:22:00 π.μ. |
Ο τουρισμός απαιτεί συνεχή "δουλειά"
 Η Καθημερινή τον Οκτώβριο του 2014 με την υπογραφή του Στάθη Κουσουνή, μας ενημέρωνε περήφανα ότι το 2021 ο αριθμός των ξένων τουριστών (συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα) στην Ελλάδα θα φθάσει τα 27 εκατομμύρια !


Αυτή ήταν η εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μετά από μία τριετία Σαμαρά στα πράγματα. Τότε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης περιχαρής ανακοίνωνε την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την επόμενη επταετία: «Το 2014 βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό να συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ. ευρώ ως άμεσο αποτέλεσμα».

Τόνιζε τότε μάλιστα ότι «η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 37,6 και 45,3 δισ. ευρώ, με βάση τη μεθοδολογία του ΙΟΒΕ ή του ΚΕΠΕ» και ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%».

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια και τρομακτικές πολιτικές αλλαγές στα πράγματα της χώρας. Η τελευταία διετία σε αντίθεση με την τριετία Σαμαρά είχε μόνο κρίσεις! Σχεδόν "φύγαμε" από την Ευρωζώνη, επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls), δεχτήκαμε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία που αλλοίωσε το χαρακτήρα πολλών περιοχών της χώρας.

Αλλά και διεθνώς η συγκυρία την τελευταία διετία δεν ήταν ευνοϊκή. Η Γαλλία και το Βέλγιο δέχτηκαν πρωτόγνωρα τρομοκρατικά χτυπήματα, στην Τουρκία παραλίγο να γίνει πραξικόπημα, ο εμφύλιος στη Συρία έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο όλων εναντίων όλων, η εμπλοκή της Ρωσίας στον ουκρανικό εμφύλιο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή εμπάργκο από το σύνολο της Δύσης προς τη Ρωσία και βεβαίως οι διαδρομές των προσφυγών μέσω των Βαλκανίων σχεδόν "έκλεισε" τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Κι όμως παρά το δυσμενές εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, φέτος τον Οκτώβριο έρχεται πάλι ο ΣΕΤΕ και δια στόματος Α.Ανδρεάδη ανακοινώνει ότι αναθεωρεί το στόχο του 2021 προς τα πάνω στον εξωπραγματικό αριθμό των 35 εκατ. τουριστών !

Μέσα σε δύο χρόνια (2015-2016) ο ελληνικός τουρισμός παρά τις πολιτικές κρίσεις έκανε άλμα και ξεπέρασε τα 27 εκατ. επισκέπτες που έθετε ο ΣΕΤΕ ως στόχο το 2021... Μόλις σε δύο χρόνια! Το ίδιο και τα έσοδα.

Πως γίνεται ο ΣΕΤΕ να έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του και ο στόχος που έθετε για το 2021, να υπερκαλύπτεται το 2016;

Ο ΣΕΤΕ δεν είχε υπολογίσει, ότι θα εμφανιζόταν ένας υπουργός που θα έκανε επιτέλους συστηματική "δουλειά" και όχι απλές δημόσιες σχέσεις. Ο λόγος για την Έλενα Κουντουρά, που ανεξαρτήτως αν συμπαθούμε ή όχι το κόμμα της, πρέπει να της αποδώσουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".

Την τελευταία διετία άνοιξαν νέες αγορές για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία (Ασία, Αμερική, Αραβικές χώρες, Βαλκανικές χώρες), επανέκαμψαν άλλες (Ρωσία) και ενισχύθηκαν οι κύριες (Δυτική και Βόρεια Ευρώπη). Απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό συνδέουν τους τουριστικούς προορισμούς πλέον. Μέχρι πρότινος "άγνωστα" αεροδρόμια όπως της Καλαμάτας, της Σκύρου, της Άραξου, της Αγχιάλου κ.α έχουν συντελέσει στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη νέων προορισμών όπως η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία. Η κρουαζιέρα παρά τη δραματική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσελκύει νέες επενδύσεις (COSCO-ΟΛΠ). Η τουριστική σεζόν στις περισσότερες περιοχές έχει επεκταθεί στους 9 μήνες και της Αθήνας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου (70% πληρότητα το 2015). Νέες μορφές τουρισμού έχουν αναπτυχθεί - στην πράξη, όχι στα "χαρτιά" - όπως ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια η Ελλάδα από την 10η θέση στους Top 10 ευρωπαϊκούς προορισμούς, ανήλθε στο Top5!

Κάποια πράγματα δεν γίνονται τυχαία, ούτε από συγκυρίες, γίνονται μόνο με "δουλειά" και ευτυχώς κάποιοι υπουργοί έχουν αποδείξει ότι δεν την φοβούνται...

Ν.ΑΡΓΥΡΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ