ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:30:00 π.μ. |
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και στο Ναύπλιο
 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», με 480 εθελοντές να δραστηριοποιούνται σε 27 πόλεις και 28 χώρους διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα. Η δράση διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», στις 15 Οκτωβρίου 2016, για 10η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να πεισθούν οι νέοι ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Γράφει ο Νίκος Λουπάκης


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανωτές, η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής, γεγονός που δείχνει ότι η ενημέρωση πιάνει τόπο, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι νεαροί οδηγοί ήταν εκείνοι που κυρίως επέδειξαν πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
Η εκδήλωση διήρκησε από τις 22:00 του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου έως τις 05:00 ξημερώματα Κυριακής. Περίπου 2370 νέοι συμμετείχαν στη δράση και συμφώνησαν να φορέσουν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, σημάδι της δέσμευσής τους να μην πιούν. Το 66% ήταν άνδρες και το 34% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 - 45 ετών. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 1470 αλκοτέστ. Οι άνδρες κράτησαν την υπόσχεσή τους σε ποσοστό 73% και οι γυναίκες σε ποσοστό 82%, που σημαίνει πως σχεδόν το 80% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (0,10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε πάνω από το όριο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 28 χώρους διασκέδασης σε 27 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Αίγινα, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος, Άρτα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Μέγαρα, Μεσολόγγι, Νάξος, Ναύπλιο, Ορεστιάδα, Πάτρα, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χίος) και το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Περίπου 480 εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. κινητοποιήθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους που οδηγούν και να τους παροτρύνουν να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας τους». 

Οι πόλεις όπου καταγράφηκε η πιο αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ ήταν η Φλώρινα, η Ορεστιάδα και τα Τρίκαλα. Καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα στις περιοχές: Αγ. Παρασκευή, Άρτα, Κεφαλονιά, Αίγινα. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός πως το Ινστιτούτο διαπιστώνει την υιοθέτηση όλο και πιο υγιών και ασφαλών συμπεριφορών από τους συμπολίτες μας, παρατηρήθηκε φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας σημαντική υπέρβαση του ορίου από όσους αποφάσισαν να μην οδηγήσουν νηφάλιοι.
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ETSC (European Transport Safety Council), πανευρωπαϊκά 1 στους 4 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ και στη χώρα μας, παρά τη μείωση σε νεκρούς που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τα στατιστικά της Τροχαίας δείχνουν πως το αλκοόλ παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάσιμων τραυματισμών στο δρόμο.

Το Ι.Ο.ΑΣ. από το 2007, εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στο έργο Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) στην Ελλάδα, επεκτείνει κάθε χρόνο τη συνεργασία του με δεκάδες κοινωνικούς φορείς σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων. Φέτος ο ΟΑΣΑ, συμμετέχοντας στην ενέργεια του Ι.Ο.ΑΣ., προχώρησε σε μια σημαντική ενέργεια επεκτείνοντας τα ωράρια των νυχτερινών δρομολογίων του στην Αττική, για να διευκολύνει όσους επιθυμούσαν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

Η 10η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα. Υποστηρίχτηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Το Ι.Ο.ΑΣ. ευχαριστεί επίσης τα ΕΛΤΑ – Courier και το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ψυχικού που ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη καθώς και τις εταιρίες ΒΙΟΛΑΝΤΑ, General Mills και Unity που προσέφεραν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ