ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ΤΕΡΝΑ ετοιμάζουν συλλογικότητες και φορείς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:00:00 μ.μ. |
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ΤΕΡΝΑ ετοιμάζουν συλλογικότητες και φορείς
 Σε επιφυλακή και σε σκέψεις για κινητοποιήσεις φαίνεται να βρίσκονται οι συλλογικότητες που είναι ενάντια στην υπογραφή του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτές οι εκτιμήσεις εξάγονται ως συμπέρασμα, απ’ την πρόσφατη συνάντηση που έγινε για το θέμα αυτό στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, «(…) σκοπός της συνάντησης ήταν η αποτίμηση των εξελίξεων, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντηση των συλλογικοτήτων, στις 10/4/2016.

Κοινή διαπίστωση των συγκεντρωμένων ήταν ότι οι εξελίξεις έχουν πάρει κακή τροπή. Εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης, η οποία ωθεί στην υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, την ίδια ώρα που κλείνει τη “στρόφιγγα” της χρηματοδότησης των Δήμων για έργα μικρής κλίμακας, στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Αλλά και εξαιτίας της στάσης των Δήμων και του Φορέα τους για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ο οποίος αδυνατεί να στηρίξει μια ουσιαστική εναλλακτική λύση».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας και της έλλειψης βούλησης του ΦοΔΣΑ είναι η πρωτότυπη “σύλληψη” για ένα μείγμα επιλογών, που θα περιλαμβάνει και την αποκεντρωμένη διαχείριση (για όσους το επιθυμούν) και την κεντρική διαχείριση!

Το πού οδηγούν αυτές οι επιλογές φαίνεται ξεκάθαρα στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), στην οποία η αποκεντρωμένη διαχείριση μπαίνει στο περιθώριο και αυτό που περιγράφεται είναι η κεντρική διαχείριση, με τους όρους της πρότασης της ΤΕΡΝΑ. Με αυτά τα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η κεντρική διαχείριση δε σημαίνει, αναγκαστικά, και υπογραφή της ΣΔΙΤ ακούγεται σαν κοροϊδία.

Αλγεινή εντύπωση, για τον τρόπο λειτουργίας του ΦοΔΣΑ έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, η οποία έχει σταλεί στα υπουργεία και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν είναι αυτή που αποφάσισε το ΔΣ του ΦοΔΣΑ!

Είναι ζήτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας για τους Δήμους και τον ΦοΔΣΑ να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, αν μη τι άλλο, να μην έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένας σχεδιασμός που δεν απηχεί τις απόψεις του οργάνου που τον εισηγείται.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχει μια σκόπιμη απαξίωση του φορέα -του μόνου αρμόδιου, σύμφωνα με το νόμο, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων- με σκοπό να εξακολουθήσει να κινεί τα νήματα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Τατούλης (…)».

Οι συλλογικότητες υιοθέτησαν κείμενο ευρείας αποδοχής, με το οποίο εκφράζουν και πάλι την αντίθεσή τους στην υπογραφή του ΣΔΙΤ και της ΣΜΠΕ, ενώ απορρίπτουν και τις προσπάθειες ωραιοποίησης της σύμβασης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ενημέρωση των πολιτών και σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στην Τρίπολη, στις 6 Νοεμβρίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ