ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

"ΟΡΧΑΣ ΕΛΑΙΑ" ή Δαμασκηνοελιά: Αρχαία ελληνική ποικιλία ελιάς αναβιώνει στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:23:00 π.μ. |
"ΟΡΧΑΣ ΕΛΑΙΑ" ή Δαμασκηνοελιά: Αρχαία ελληνική ποικιλία ελιάς αναβιώνει στην Αργολίδα (βίντεο)
 Την καλλιέργεια Δαμασκηνοελιάς στην Aργολίδα, εξηγεί παραγωγός από το Κιβέρι αναλύοντας τους τρόπους αλλαγής ποικιλίας στα ελαιόδεντρα. Η ποικιλία "ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΕΛΙΑ" - "ΟΡΧΑΣ ΕΛΑΙΑ" είναι η αναβίωση μιας πολύ παλιάς (αρχαίας;) ελληνικής ποικιλίας ελιά.


Υπάρχει η άποψη ότι αποτελεί απόγονο της αρχαίας Ελληνικής ποικιλίας Ορχάς ή Ορχέμων. Η ποικιλία αυτή αναφέρεται από τους G.Tavanti (1891) (ως Αrchemora).

Η ταύτιση αυτή πιθανολογείται λόγω κυρίως της ομοιότητας του καρπού της Δαμασκηνοελιάς με τον όρχη σε σχήμα και μέγεθος, καθότι δεν υπάρχει άλλος καρπός ελιάς που να την παρουσιάζει πειστικότερα.

Το δένδρο ανευρίσκεται σποραδικά ανάμεσα σε άλλα δένδρα καλλιεργούμενων ποικιλιών, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Νότια και Ανατολική.

Η συστηματική του καλλιέργεια ξεκίνησε στην περιοχή Αργολίδας-Αρκαδίας (Αστρος). Πρόκειται για το δένδρο που παράγει το μεγαλύτερο σε μέγεθος καρπό ελιάς, που συχνά ξεπερνά τα 20γρ και είναι γνωστή κυρίως με το όνομα Γαϊδουρελιά. Η συνολική παραγωγή εκτιμάται σε 1500-1800 τόννους.

Υπάρχει η άποψη, ότι το ίδιο δένδρο καλλιεργείται στην περιοχή Puglia (Apulia) της Ιταλίας με το όνομα Bella di Spagna ή Cerignola και δεν υπάρχει στην Ισπανία (Γ.Κωστελένος). Συνοδεύεται από την λατινική ονομασία της βοτανικής ταξινόμησης Οlea europea var. major macrocarpa.

Επίσης αποδίδει εξαιρετικό ελαιόλαδο, κάτι ίσως μοναδικό ανάμεσα στις συνήθεις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς.
Δείτε παρακάτω το βίντεο του agrotypos.gr:

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ