ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

«Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω» στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδριανού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:02:00 π.μ. |
«Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω» στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδριανού
Στα πλαίσια της συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής»  με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδριανού πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου το βραχύχρονο πρόγραμμα «Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω» στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης.

Στόχος της παρέμβασης ήταν, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους τρόπους λήψης απόφασης και αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων καθώς και να κατανοήσουν την σημασία της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης και της προστασίας εαυτού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα «φανταστικό» ταξίδι σε μια νέα ήπειρο. Εκεί θα ήταν υπεύθυνοι για τη ίδρυση μιας νέας χώρας. Μοναδικά εφόδια των παιδιών 30 κάρτες με αγαθά, πράγματα, αξίες, εφόδια απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Κατά την πορεία του ταξιδιού, μέσα από διάφορες περιπέτειες, τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μόνο 21 κάρτες εφόδια τα οποία θα πάρουν μαζί τους.
Μπήκαν λοιπόν στη διαδικασία να αναρωτηθούν για τους τρόπους που επιλέγουμε και αποφασίζουμε. Τα παιδιά είπαν ότι κάποιες φορές απλά συμφωνούμε με τους άλλους, άλλοτε επιλέγουμε αυθόρμητα χωρίς πολύ σκέψη, άλλες φορές εξετάζουμε προσεκτικά και επιλέγουμε με βάση τον ελάχιστο κίνδυνο, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

Στόχος ήταν να αναδείξουμε τα διαφορετικά κριτήρια επιλογής και λήψης απόφασης και να επισημάνουμε την επικινδυνότητα, που μπορεί να έχουν οι επιλογές, που γίνονται είτε κάτω από την πίεση των συνομηλίκων, είτε ΄΄κατά τύχη΄΄, χωρίς να σκέφτομαι να σταθμίζω τα υπέρ και τα κατά, τα οφέλη και τις συνέπειες. 
Στην συνέχεια μέσα από παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά γνώρισαν τρόπους αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων και έμαθαν πώς να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Το πρόγραμμα υλοποίησε η Ιωάννα Καββεζού –Κοιν.λειτουργός.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ