ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Πάτρας ανάσα για τους δανειολήπες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:12:00 π.μ. |
Οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Πάτρας ανάσα για τους δανειολήπες
 Η Ελλάδα μιας άλλης περιόδου, όπου τα δάνεια δίνονταν με ευκολία και οι κάρτες έσπαγαν κάθε όριο στις χρεώσεις, παρελαύνει καθημερινά στις συνεδριάσεις του Ειρηνοδικείου Πατρών, κατά τη συζήτηση υποθέσεων για υπερχρεωμένα. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» παρουσιάζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που απασχόλησαν το συγκεκριμένο δικαστήριο το τελευταίο δίμηνο, όπου ο εκάστοτε ειρηνοδίκης κλήθηκε να δώσει λύση στον καθημερινό Γολγοθά δανειοληπτών.


*Γιατί μόνο Γολγοθάς είναι όταν έχεις λάβει δάνειο 30.000 ευρώ από τη Eurobank, άλλα 30.000 ευρώ από την Εθνική και 40.000 ευρώ από την Alpha Bank και βρίσκεσαι ξαφνικά άνεργος. Η περίπτωση ενός ελεύθερου επαγγελματία στην Πάτρα, ο οποίος είχε λάβει τα συγκεκριμένα δάνεια, αλλά στην πορεία αδυνατούσε να τα αποπληρώσει, λόγω ανεργίας, είναι χαρακτηριστική. Η ελπίδα του να βρει δουλειά εξανεμίστηκε και για τρία χρόνια ζούσε από χρήματα συγγενών και φίλων, αλλά και κάποια επιδόματα. Ετσι, για τα 100.000 ευρώ καταναλωτικά δάνεια που είχε πάρει, ο ίδιος καλείται να πληρώσει το ποσό των… 40 ευρώ, μέχρι την κύρια συζήτηση της υπόθεσης. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην υπάρξει μεταβολή της περιουσίας του, δηλαδή να μην του κατάσχουν οι τράπεζες ακίνητο.

*Χαρακτηριστική επίσης η περίπτωση ενός συνταξιούχου του ΙΚΑ, που είχε πάρει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 90.000 ευρώ. Το δάνειο το είχε πάρει σταδιακά το 2001-2002, ήταν στεγαστικό και με αυτό σκόπευε να κτίσει σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του. Η συμφωνία του με την τράπεζα ήταν να πληρώνει 600 ευρώ τον μήνα, κάτι που έκανε ανελλιπώς για 12 χρόνια και μέχρι το 2014. Ομως λόγω μνημονίου, η σύνταξή του μειώθηκε και από τα 1.500 ευρώ έφθασε στα 800 ευρώ. Οπότε, θα έπρεπε να ζήσει με 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον πλήρωνε κανονικά τη δόση του, κάτι που θα σήμαινε την οικονομική του εξόντωση. «Με 200 ευρώ τον μήνα δεν ζει μια οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αίτησή του. Τελικά το δικαστήριο δέχτηκε προσωρινά και μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2019, που θα γίνει και η κύρια συζήτηση της υπόθεσής του, να πληρώνει 160 ευρώ.

*Εξίσου ιδιαίτερη και η περίπτωση ενός εν ενεργεία αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μπορούσε να πάρει με μεγάλη άνεση δάνειο, λόγω μισθολογικής εξέλιξης, από οποιαδήποτε τράπεζα. Κάτι που έκανε το 2002 και πήρε στεγαστικό δάνειο 90.000 ευρώ και καταναλωτικό 10.000 ευρώ. Του ορίστηκε μηνιαία καταβολή δόσης 800 ευρώ. Με τις πρώτες περικοπές λόγω μνημονίου, κατά μέσο όρο ο ίδιος έπαιρνε μισθό 1.500 ευρώ και ζούσε με τα υπόλοιπα 700, όμως η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο, όταν με τις τελευταίες μειώσεις οι αποδοχές του έπεσαν στα 1.000 ευρώ τον μήνα. Η δόση των 800 ευρώ ήταν θηλιά στον λαιμό. Τελικά το δικαστήριο δέχτηκε να πληρώνει 150 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019, οπότε θα γίνει η κύρια συζήτηση της υπόθεσής του. Εκτός από το οικονομικό βάρος του δανείου, ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει και αίτηση διαζυγίου και καλείται να πληρώσει διατροφή στην πρώην σύζυγό του. Εάν το δικαστήριο δεν του μείωνε τη δόση, θα είχε βρεθεί στο απόλυτο αδιέξοδο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ