ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

"Ζωγράφισαν" και πάλι οι σπουδαστές της ΣΕΚ Επιδαύρου - Παρασκεύασαν το ισπανικό ξακουστό τυρί Manchego

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:47:00 μ.μ. |
"Ζωγράφισαν" και πάλι οι σπουδαστές της ΣΕΚ Επιδαύρου - Παρασκεύασαν το ισπανικό ξακουστό τυρί Manchego
Το τμήμα Τυροκομίας- Γαλακτοκομίας της ΣΕΚ Επιδαύρου, παρασκεύασε το τυρί Manchego. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί με διακριτικά πικάντικη γεύση από πρόβειο παστεριωμένο γάλα Αργολίδας. 

Το τυρί Μαντσέγκο είναι ένα ισπανικό τυρί από την περιοχή της Μάντσα (Ciudad Real), γνωστή και ως πατρίδα του Δον Κιχώτη. 

Το τυρί Manchego είναι ένα Ισπανικό αχνό κίτρινο τυρί με πολύ μικρές τρύπες από πρόβειο γάλα. Το συγκεκριμένο τυρί ωριμάζει τουλάχιστον 2 μήνες και μέχρι 2 χρόνια, ενώ η γεύση που προσφέρει είναι βουτυρώδες με νότες από εσπεριδοειδή. Στo πιο παλαιωμένο τυρί η γεύση θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Συνδυάζεται απολαυστικά με σέρι!

Η περιοχή La Mancha είναι παγκοσμίως γνωστή κυρίως λόγω του Δον Κιχώτη, του «ευφάνταστου ευπατρίδη της Μάντσας», αλλά και του ντόπιου, ομώνυμου τυριού Manchego (εκ του Μάντσα), ίσως του πιο γνωστού ισπανικού τυριού.

Η ιστορία του τυριού στην Ισπανία είναι μακραίωνη. Δέχθηκε επιρροές και τροποποιήθηκε από την γειτνίαση με τους γύρω λαούς αλλά και με τις διαδοχικές κατοχές της χώρας από άλλα φύλα και άλλους πολιτισμούς: Κέλτες, Ρωμαίους, Άραβες, βόρειους λαούς, μοναστηριακές κοινότητες.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς αντικείμενα, κεραμικά και χρηστικά σκεύη για την παραγωγή, αλλά και τη ζύμωση και διατήρηση του τυριού ήδη από το 2.000 π.Χ. κυρίως στην περιοχή La Μancha, όπου μέχρι σήμερα φτιάχνονται ορισμένα από τα καλύτερα ισπανικά τυριά, μεταξύ των οποίων και το Manchego.

Οι Κέλτες σίγουρα βοήθησαν στην βελτίωση των τεχνικών τυροκόμησης κυρίως στα Πυρηναία και την Γαλικία. Οι Ρωμαίοι αργότερα χρησιμοποιούσαν τρυπητά βάζα για το στράγγισμα του τυροπήγματος, διατηρούσαν τα τυριά σκεπασμένα σε στάχτη από ειδική ξυλεία και τα εξήγαγαν στην πρωτεύουσά τους, την Ρώμη. Οι Άραβες τον 8ο αιώνα αύξησαν τον αριθμό του πληθυσμού των προβάτων και τις τεχνικές παραγωγής τυριού, σε σημείο που ο μουσουλμανικό κόσμος να αναφέρεται και να εκτιμά ιδιαίτερα τα Tortas d’Almansha (τα τυριά της La Mancha).

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος Χ, ήδη από το 1273, δημιούργησε ένα εθνικό συμβούλιο κτηνοτρόφων και παραγωγών τυριών που σκοπό είχε να εξελίξει τις τεχνικές παραγωγής, διατήρησης και προώθησης του ισπανικού τυριού. Έτσι, δημιουργήθηκαν και νέες ποικιλίες τυριών. Τα μοναστήρια (κυρίως το προσκύνημα της Κομποστέλλας) γίνονται οι εξειδικευμένοι παραγωγοί, προωθητές και η βιτρίνα των ισπανικών τυριών για τους χιλιάδες ευρωπαίους προσκυνητές, που θα τα διανείμουν με την σειρά τους στις χώρες τους. Από τότε το ισπανικό τυρί ξεπερνάει τα όρια του, ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα και πλούσια τυπολογικά ιστορία μέχρι την ποιοτική σημερινή του κατάσταση που το κάνει να υπερέχει αισθητά.

Σήμερα η Ισπανία έχει περίπου 100 ποικιλίες τυριών που καλύπτουν όλους τους τύπους γάλατος, ζύμωσης, διατήρησης και γεωγραφικής κατανομής. Στον βορρά βρίσκουμε αρκετά αγελαδινά τυριά στην χώρα των Βάσκων, Γαλικία και Cantabria, πρόβειο στις ίδιες περιοχές αλλά και Castilla-Leon, Castilla La Mancha, Aragon και Extremadura, κατσικίσιο στις μεσογειακές ακτές στην Καταλονία, Ανδαλουσία, Extremadura, ενώ στις Βαλεαρίδες νήσους και στα Κανάρια βρίσκουμε κυρίως κατσικίσιο. Παντού φυσικά υπάρχουν τα μικτά τυριά σε διαφορετικές ποικιλίες από όπου 13 είναι τα ΠΟΠ της Ισπανίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ