ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Γιώργος Γαβρήλος: Απολογισμός Τατούλη χωρίς αναπτυξιακά έργα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:56:00 μ.μ. |
Γιώργος Γαβρήλος: Απολογισμός Τατούλη χωρίς αναπτυξιακά έργα
 Η Περιφερειακή Αρχή παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της για το έτος 2016. Για μια ακόμη φορά, μείναμε στο επίπεδο εξαγγελιών και προώθησης σχετικών μελετών. Κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, που θ’ αλλάξει την οικονομική πορεία της Πελοποννήσου, δεν παρουσιάστηκε από τον κ. Τατούλη.

Η Πελοπόννησος ακολουθεί την γενικότερη τάση φτωχοποίησης της κοινωνίας και απώλειας θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, που, απογοητευμένοι από την έλλειψη ευκαιριών, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν διατεθεί για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν προϋπολογιστεί για την υποστήριξη των υποδομών της αλλά και για παρεμβάσεις και συνέργειες προς την κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενούς και του μεταποιητικού τομέα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα, στο βαθμό που μπορούν να είναι μετρήσιμα, φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικά.

Η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να αναφερθεί με στοιχεία στα αποτελέσματα του προγράμματος «Μυθική Πελοπόννησος». Να γίνει η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του τριήμερου συνεδρίου των τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ, που στοίχισε στους Πελοποννήσιους το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Να εξηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί οι όποιες χρηματοδοτήσεις στις υποδομές αφορούν κυρίως σε μικρά έργα και «μπαλώματα». Να γίνει μία αποτίμηση για το κατά πόσο πιάνουν τόπο τα χρήματα που διατίθενται σε μικρές γιορτές και πανηγυράκια.

Θα μπορούσε κάποιος καλόπιστα να μας ρωτήσει: Καλά, δεν κάνει τίποτα η Περιφερειακή Αρχή?

Ασφαλώς και υπάρχει μια κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Όμως, αυτή η κινητικότητα και αυτοί οι πόροι που διατίθενται δε δικαιώνουν τις προσδοκίες του πολίτη για ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, μέσα από το πλαίσιο δράσης και τους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, η Διοίκηση του κ. Τατούλη δεν επιτελεί τον αναπτυξιακό ρόλο του θεσμού και αυτό γίνεται διότι όλοι οι πόροι και η ενέργεια της διοχετεύονται σε μικροδιευθετήσεις και δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

Η γνώμη μας είναι ξεκάθαρη. Η Διοίκηση του κ. Τατούλη δεν χρησιμοποιεί τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, για να στηρίξει πραγματικά την τοπική οικονομία.

Ας δούμε την Π.Ε. Αργολίδας: Κανένα μεγάλο έργο «σφραγίδα» για την εξαετία του κ. Τατούλη. Κανένα μεγάλο έργο που να βάζει σε αναπτυξιακή τροχιά την Αργολίδα. Συνεχίζουμε να συζητάμε για τα ίδια προβλήματα, αλλά και για έργα που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στους πολίτες. Πολύ φτωχές και οι παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Χωρίς άξια λόγου η παρέμβαση στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό τομέα.

Τα μεγάλα αρδευτικά έργα προχωρούν με μεγάλες καθυστερήσεις. Στις υποδομές των μεταφορών, ακόμη συζητάμε για την ανάγκη διάνοιξης του δρόμου Δερβενακίων-Εκκλησιαστικών και την ολοκλήρωση του δρόμου σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων. Ο ανατολικός άξονας Πελοποννήσου έχει μείνει μόνο στην ιδέα. Τα λιμάνια της Αργολίδας δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό με επάρκεια. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ ακόμη ταλαιπωρεί τον τόπο. Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας στον πολιτισμό αλλά και στην ανάδειξη των τοπικών πλεονεκτημάτων, τόσο στον αγροτικό τομέα αλλά όσο και στον τουριστικό τομέα, είναι, κατά κοινή ομολογία, πολύ κατώτερες των περιστάσεων.

Θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε όλες αυτές τις δράσεις, γιατί, πολύ περισσότερο σήμερα, το κάθε ευρώ θα πρέπει να πιάνει τόπο. Η τοπική οικονομία έχει ανάγκη τη στήριξη της Περιφέρειας και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για να βγει στο ξέφωτο. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική και για παρεμβάσεις που μόνο πελατειακές σχέσεις οικοδομούν. Τέτοιες λογικές οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευσή της.

Ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου είναι φτωχός. Είναι κατώτερος των προσδοκιών και των αναγκών της εποχής μας. Κάθε ευρώ πρέπει να δαπανάται με φειδώ και να αποδίδει το μεγαλύτερο όφελος. Γι’ αυτό χρειάζεται σχεδιασμός, υλοποίηση έργων που θα δημιουργούν κλίμακες και υπεραξία και τέλος οι όποιες δράσεις μας να είναι απαλλαγμένες από τη νοοτροπία του παλιού πολιτικού προσωπικού, που μετέτρεψε την πατρίδα στον φτωχό συγγενή της Ευρώπης.

Η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» θα συνεχίσει με μεγαλύτερη δύναμη να επιτελεί τον ελεγκτικό και εποικοδομητικό με προτάσεις ρόλο της. Σε πολλά θέματα έχουμε συγκρουστεί με την Περιφερειακή Αρχή, αλλά και σε πολλά έχουμε δώσει τη συναίνεσή μας. Θα είμαστε παρόντες και θα αγωνιζόμαστε για περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
της «Πελοπόννησος Πρώτα».
Γιώργος Γαβρήλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ