ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα από τον χιονιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. |
 Εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα από τον χιονιά
 Εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα προκάλεσε η πρωτοφανής χιονόπτωση και ήδη κλιμάκια του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ξεκίνησαν τους πρώτους επιτόπιους ελέγχους που αναμένεται να συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που άφησε πίσω του ο χιονιάς.

Δεδομένων μάλιστα των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που το τελευταίο διάστημα έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Ζημιές

Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσουργοί που έχουν υποστεί ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες καλούνται -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου- να έρθουν σε επικοινωνία με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον δήμο που ανήκει η πληγείσα καλλιέργεια προκειμένου να επισπευτεί η εκτιμητική διαδικασία. Σημαντικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης και, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεταιριστικών φορέων, οι καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια καθώς και στην αμπελοκαλλιέργεια είναι τεράστιες.

Ηδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει επισκεφθεί διάφορα χωριά της περιοχής, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ στην Κρήτη την αυτοψία σε όλες τις περιοχές του νησιού, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των ζημιών, κυρίως στα ελαιόδεντρα, από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τον παγετό.

Οι αγρότες μιλούν για μεγάλες καταστροφές, που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν στο 90% των ελαιοκαλλιεργειών, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν είχε ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή και ο καρπός ήταν ακόμη πάνω στα δέντρα. Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες από τον παρατεταμένο παγετό και τη χιονόπτωση έχουν υποστεί παραγωγοί στον Αργολικό κάμπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως έχουν πληγεί τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά το ακριβές μέγεθος των ζημιών θα φανεί μετά από τουλάχιστον 15 ημέρες.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι αν συνεχιστούν οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τα ίδια τα δέντρα και όχι μόνο για τον καρπό.

Τις επόμενες ημέρες γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα κάνουν πραγματογνωμοσύνες στα κτήματα και πιθανότατα θα ανοίξει το πρόγραμμα υποβολής δηλώσεων αποζημίωσης.

Εκκληση

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, έκανε έκκληση στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο να σπεύσουν να προχωρήσουν άμεσα τα έκτακτα μέτρα και τις διαδικασίες της αποζημίωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ζούμε στιγμές που δεν έχει βιώσει ποτέ ο Αργολικός κάμπος.

Αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις και σφοδροί παγετοί έχουν... γονατίσει τους παραγωγούς των πορτοκαλιών και όχι μόνο. 350.000 πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.

Τις χιονόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και συγκεκριμένα τις περιοχές Αλιβερίου και Κύμης που δοκιμάζονται από την κακοκαιρία επισκέφθηκε προ ημερών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέροντας ότι μετά από επαφή που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Επικοινώνησα με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη για να έρθουν στην περιοχή επιπλέον εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο το βασικό οδικό δίκτυο, ενώ με ταχείς ρυθμούς θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Πηγή: ethnos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ