ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΚΑΦΕΣ - ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πιο κοντά οι υπογραφές για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:22:00 μ.μ. | |
Πιο κοντά οι υπογραφές για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου
 Ανοίγει ο δρόμος για τη συμβασιοποίηση της σύμβασης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ύψους 160 εκατ. ευρώ, στα απορρίμματα Πελοποννήσου, μετά τη χθεσινή έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αρχές Ιανουαρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία δημιούργησε νέα προσκόμματα για την επένδυση στην Πελοπόννησο.

Ωστόσο, τα προσκόμματα αυτά φαίνεται, πλέον, ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

"Εγκρίνουμε τον ΠΕΣΔΑ και νιώθουμε υπερήφανοι γιατί επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ακόμα μια φορά η πολιτική μας διορατικότητα και η ορθότητα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων" τόνισε, χθες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του κατά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.

"Ο ΠΕΣΔΑ που υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά ετοιμάστηκε από το ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τον κατέθεσε στην Κυβέρνηση και αυτή επέλεξε συγκεκριμένο σενάριο το οποίο εξασφαλίζει το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κόστος στον πολίτη, αυτό της κεντρικής διαχείρισης που προκρίνοντας ξεκάθαρα τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας" ανέφερε.

"Δικό μας είναι μόνο ένα για το οποίο είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι. Το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πρώτη η Πελοπόννησος έφερε στη χώρα και υιοθετήθηκε απ’ το σύνολο του πολιτικού κόσμου" σημείωσε.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε μια ακόμα φορά την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την Κυβέρνηση να υπογράψει την εγγύηση του δημοσίου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ "γιατί δεν τολμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο για ένα σχέδιο που είναι πλήρως ώριμο, απόλυτα διαφανές, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά επίσης είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον". Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αν το σχέδιο είχε προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί οι δομές θα ήταν ήδη έτοιμες και θα είχαν αποτραπεί οι κίνδυνοι που απειλούν τους πολίτες για νέα πρόστιμα.

Όπως ανέφερε ο κ.Τατούλης, το έργο διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 68 εκατ. ευρώ, "η οποία εξασφαλίζει το μειωμένο κόστος για τον πολίτη, αλλά και της ανακύκλωσης".

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
Η "βασική" σύμβαση του έργου συνοδεύεται με τέσσερις ακόμη συμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή, λειτουργία και χρηματοδότηση του έργου.

Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank) ύψους 60 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ