ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο Γιάννης Ανδριανός στην τηλεοπτική εκπομπή “Παρεμβάσεις”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:57:00 μ.μ. | |
Ο Γιάννης Ανδριανός στην τηλεοπτική εκπομπή “Παρεμβάσεις”
 Σημεία πολιτικού λόγου του Βουλευτή Αργολίδας  και αν. Υπεύθυνου του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιάννη Ανδριανού στην τηλεοπτική εκπομπή “Παρεμβάσεις” στις 22-3-2017:

Για τις δηλώσεις Ντάισενμπλουμ:
Τέτοιες δηλώσεις δεν αρμόζουν στο αξίωμα που κατέχει ο κ. Ντάισενμπλουμ. Δεν μπορεί να είσαι σ' αυτή τη θέση της ευρωπαϊκής πυραμίδας, και να εκφράζεσαι απαξιωτικά και προσβλητικά για τους λαούς του νότου.

Υπήρξε και ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός που δήλωνε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η προσβλητική τοποθέτηση του  κ. Ντάισενμπλουμ και για τους Ιταλούς, και για τους Ισπανούς και για τους Πορτογάλους και για τους Έλληνες.  Θα τρίζουν τα κόκαλα των ηγετών που οραματίστηκαν την Ευρώπη – την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης και των αξιών. Δεν μπορείς όταν κατέχεις αυτό το αξίωμα να διαχωρίζεις Βόρειους και Νότιους.

Ο κ. Ντάισενμπλουμ είναι εκλεγμένος μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Δεν πήρε το μάθημα που του δόθηκε από τον Ολλανδικό λαό – το κόμμα του από τις 29 έδρες πήγε στις 9. Προφανώς κάποιο λάθος κάνει, και σ' αυτά τα λάθη εγώ συγκαταλέγω κι αυτή την χυδαιότητα και απρέπεια.

Για την αξιολόγηση:
 Για μας, το σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης. Δεν πρέπει να βοηθήσουμε να πάει η Ελλάδα στην δεύτερη και την τρίτη ταυτότητα της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Η αξιολόγηση σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, διαπραγματεύεται και βεβαίως θα ψηφίσει τα μέτρα που διαπραγματεύεται. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.

Ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι το ΔΝΤ ζητά και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Συνέχεια του κράτους υπάρχει. Όταν ψηφίζει κάποιος δεν μπορείς να ξεψηφίζεις – αλλά την ευθύνη την έχει σε κάθε περίπτωση αυτός που ψηφίζει, αυτός που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Άλλο μείγμα πολιτικής υπάρχει και έχουμε δεσμευθεί γι' αυτό. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση, έχει στεγνώσει. Αν δεν έρθουν νέες επενδύσεις και ανάπτυξη, αν συνεχιστεί η ύφεση – γιατί είδατε τι έπαθε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που ανακοίνωνε ανάπτυξη έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και ανακοινώνει ύφεση – ούτε το ασφαλιστικό πρόκειται να αντέξει, ούτε η πραγματική οικονομία θα σταθεί στα πόδια της. Αν δεν τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, οι επενδύσεις που έχουν κολλήσει  - από το Ελληνικό, τη Φραπόρτ και τα 14 αεροδρόμια που τώρα ξεκολλάει μετά από σαράντα κύματα – αν δεν πιστεύουμε ιδεολογικά στις επενδύσεις, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Το κράτος πρέπει λοιπόν να δώσει την ώθηση, να φτιάξει το πλαίσιο για να μπορεί ο επενδυτής να κινηθεί, να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία που έχει τρωθεί. Γιατί όταν λες ψέματα προεκλογικά και δημιουργείς προσδοκίες που δεν εκπληρώνεις, δημιουργείται μια κατάσταση που δεν ευνοεί ούτε τον επενδυτή, ούτε την πραγματική οικονομία. Αυτή την κατάσταση υφίσταται σήμερα η Κυβέρνηση.

Εμείς ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε σ' ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και στην κατεύθυνση του άλλου μείγματος της πολιτικής που πιστεύουμε, θα το κάνουμε. Στο αναπτυξιακό για παράδειγμα, το 13% στην εστίαση επί κυβέρνησης Σαμαρά μπόρεσε και έγινε γιατί η τρόικα πείστηκε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να φέρει και περισσότερα έσοδα.

Για την ανεργία και τις συντάξεις:
Το σημαντικό είναι αυτή την στιγμή το συνταξιοδοτικό σύστημα να αιμοδοτηθεί από νέες εισφορές, δηλαδή νέες δουλειές που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα επιβιώσει το σύστημα. Σήμερα ακόμη και οι  δουλειές των 300 ευρώ δεν υπάρχουν για όλους. Οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Το 2014 η πραγματική οικονομία έβλεπε την ανάκαμψη. Η οικονομία σήκωνε το κεφάλι μέσα από το νερό. Σήμερα, αν δείτε τα στοιχεία της Εργάνης, το τελευταίο πεντάμηνο, Οκτώβριος 2016 με Φεβρουάριο 2017, η απασχόληση κατέγραψε την χειρότερη επίδοση από την κρίση και μετά με 114.224 χαμένες θέσεις εργασίας, για να μην αναφερθώ στην έκταση της μερικής απασχόλησης. Η Κυβέρνηση αυτή μετρά πλέον δύο χρόνια, έχει την πλήρη ευθύνη της κατάστασης αυτής, όπως έχει και την ευθύνη της στάσης που επέδειξε ως αντιπολίτευση.

Εμείς πάντα υπεύθυνα αναλαμβάναμε τις δικές μας ευθύνες. Έχουμε κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε πάντα την αλήθεια. Όταν ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι πρέπει να κάνουμε περικοπές και να παγώσουν οι μισθοί, θυμάστε ότι είχαμε τον αντίλογο ότι “λεφτά υπάρχουν”.  Όλα αυτά πληρώνουμε.

Για τη εθνικά υπεύθυνη στάση της ΝΔ:
Είναι προσβλητικό η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φορά την φανέλα της Εθνικής. Διαχρονικά οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας φοράνε την εθνική φανέλα και το έχουν αποδείξει και ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς, και οι αείμνηστοι αρχηγοί της παράταξης που έχει προσφέρει στον τόπο, παρά τα όποια λάθη, γιατί η παράταξή μας έχει αρχές και αξίες. Η ευρωπαϊκή πορεία, η συνταγματική κατοχύρωση το 1975 έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία.

Για την Παιδεία:
(Για τη μείωση εισακτέων)
Οι μαθητές και οι γονείς είναι αυτή την στιγμή εξαγριωμένοι για την ανακοίνωση του Υπουργείου για τη μείωση των εισακτέων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς η ανακοίνωση αυτή έγινε τώρα, τέσσερις ημέρες  μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών. Αυτό τουλάχιστον είναι ένα θέμα ηθικής τάξης, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαμε το πρόβλημα της μεγάλης μείωσης. Όταν το παιδί έχει όλη τη χρονιά προσανατολιστεί, διαβάζει και έχει βάλει το στόχο του, με όλη την ψυχολογική πίεση που συνεπάγεται αυτό, έρχεται ένα μήνα πριν τις εξετάσεις η Κυβέρνηση και του λέει ότι σου μειώνω κατά 20% τους εισακτέους, δεν σου δίνω την δυνατότητα να δεις και μια άλλη εναλλακτική ώστε να πάρεις ένα μάθημα επιπλέον – που και πάλι δεν προλαβαίνεις να προετοιμαστείς. Το σωστό θα ήταν αυτό να γίνει από την αρχή της χρονιάς, πολύ νωρίτερα. Τα τμήματα των πανεπιστημίων γνωρίζουν πόσα άτομα μπορούν να απορροφήσουν. Έπρεπε όλο αυτό να είχε γίνει εγκαίρως, ώστε τα παιδιά και οι γονείς να ξέρουν τι προοπτικές επιτυχίας έχουν. Έχω γίνει κι εγώ δέκτης μηνυμάτων και παραπόνων στο γραφείο μου και έχουν δίκιο οι μαθητές και οι γονείς που διαμαρτύρονται. Πρέπει το Υπουργείο να δει σοβαρά αυτό το θέμα και να δώσει λύση.

(Για τις επαναληπτικές εξετάσεις)
Όπως και για το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων. Βεβαίως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση από κάποιον πονηρό που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Αλλά δεν μπορούμε όταν πονάει το κεφάλι να το κόβουμε. Πρέπει να δίνουμε λύσεις.

(Για τη φιλοσοφία της ΝΔ για την Παιδεία)
Η δική μας φιλοσοφία για την Παιδεία είναι ξεκάθαρη: Ελεύθερο Σχολείο – Αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Οι έννοιες της αξιολόγησης, της αριστείας, της αυτονομίας συνθέτουν αξιακά τηνπρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

(Για το Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις)
Βεβαίως πρέπει να δούμε το Λύκειο, τον τρόπο που προετοιμάζονται τα παιδιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις, αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία, πρέπει όμως να δούμε όλη τη δομή της παιδείας ξεκινώντας από το Δημοτικό. Πράγματι, ο εκπαιδευτικός ρόλος του Λυκείου πολλές φορές υποβαθμίζεται γιατί το βάρος ειδικά στη Β' και Γ' Λυκείου πέφτει στην προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Όμως θέλει μεγάλη προσοχή η προσέγγιση και οι αποφάσεις. Είμαστε σε ένα διάλογο και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ακούμε όλους τους φορείς γιατί θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν βοηθά να βγαίνει ο Υπουργός με διατυπώσεις όπως “Καταργούνται οι εξετάσεις”. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση στους μαθητές και τους γονείς, οι οποίοι αιμορραγούν από τα φροντιστήρια, ότι θα καταργηθούν  οι εξετάσεις από αύριο. Πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: και η Κυβέρνηση δεν μιλά για κατάργηση των εξετάσεων. Πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις αξιόπιστες, φερέγγυες, και αν το λύκειο συμμετέχει με ένα αξιόπιστο απολυτήριο σε ένα ποσοστό για την εισαγωγή θα πρέπει η διαδικασία της βαθμολόγησης να έχει κάποια φερεγγυότητα. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

(Για το νόμο για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων)
Και πρέπει να τονίσω ότι οι κυβερνώντες πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ, γιατί κάνουν κινήσεις σε νομοθετήματα που τελικά κρίνονται αντισυνταγματικά, όπως ο νόμος για την επιλογή των διευθυντών των σχολείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Οι επιλογές έχουν κηρυχθεί παράνομες, οι διευθυντές αυτοί έχουν υπογράψει πράξεις, τι γίνεται μ' αυτές; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, κενό και πρέπει να το λύσετε γρήγορα για να μην καταπέσει. Πρέπει η κάθε επιλογή να γίνεται με αξιολόγηση και διαφάνεια”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ