ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Βιωματικό Εργαστήρι Ιστορίας και Πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους στις Μυκήνες (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:39:00 μ.μ. |
Βιωματικό Εργαστήρι Ιστορίας και Πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους στις Μυκήνες
Το Βιωματικό Εργαστήρι Ιστορίας και Πολιτισμού, Silo Art Factory, στις Μυκήνες, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία πρωτίστως για τα παιδιά και τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά και για τους μεγάλους.


Όχι μόνο γιατί θα εντυπωσιασθούν από το σύγχρονο «Δούρειο Ίππο» και τον Άτλαντα, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Στέλιος Δ. Μαραγκός, εμπνευστής του Silo Art Factory. Αλλά και γιατί, οι επισκέπτες, καθοδηγούμενοι από ειδικούς εκπαιδευτές, μπορούν να μυηθούν στην τέχνη της ζωγραφικής, να κατασκευάσουν κεραμικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και να μάθουν την ιστορία της κεραμικής τέχνης και του πολιτισμού που βασίστηκε σ' αυτό το εύπλαστο και υπέροχο υλικό.
Αυτό το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και όλοι, όσοι αγαπούν την δημιουργία και την τέχνη (από 3ών έως 103ών ετών!). Τα προγράμματα διαρκούν 1 ή 1½ ώρα ανά τμήμα και πραγματοποιούνται καθημερινά και μετά από συνεννόηση, τα Σαββατοκύριακα.

Οι μαθητές και οι επισκέπτες ξεναγούνται στην αίθουσα της ελληνικής τέχνης, στο παλαιοπωλείο με τα παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα και στο εργαστήρι κεραμικής τέχνης, ενώ στο προαύλιο του Silo Art Factory, γνωρίζουν τον Δούρειο Ίππο και ενημερώνονται για τον τρόπο κατασκευής και τα “μυστικά" του. Αμέσως μετά, έρχονται σε επαφή με ανακυκλωμένα χρηστικά αντικείμενα και τον τρόπο αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των “άχρηστων" για άλλους υλικών.
Τα τελευταία πέντε χρόνια εκατοντάδες είναι τα σχολεία, από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμά τους την επίσκεψη στο Silo Art factory. Έτσι, μαθητές από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρακολούθησαν το Βιωματικό Εργαστήρι Ιστορίας και Πολιτισμού και ήρθαν σε ζωντανή επαφή με τον πολιτισμό και την τέχνη.

Γιατί η επίσκεψη στο Silo Αrt Factory είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία


Πάνω στο δρόμο στη Νέα Εθνική Οδό από Μυκήνες προς Ναύπλιο ένα παλιό εργοστάσιο και πτηνοτροφείο έχει γίνει γκαλερί τέχνης. Εδώ θα συναντήσετε και τον Δούρειο Ίππο. Ναι καλά διαβάζετε, πρόκειται βέβαια για έργο του ντόπιου καλλιτέχνη Στέλιου Μαραγκού.
Όπως θα σας εξηγήσει ο ίδιος ο Στέλιος, ο Δούρειος Ίππος έχει δύο πρόσωπα, το σιδερένιο και άγριο από τη μία και το ξύλινο πιο γήινο και ανθρώπινο από την άλλη, όπως είναι ίδια η ζωή και ο άνθρωπος σήμερα.

Πατέρας πολύτεκνης οικογένειας, εργαζόταν και ο ίδιος από μικρό παιδί στο εργαστήριο κεραμικής των γονιών του. Πριν από 12 χρόνια βρέθηκε στο παλιό εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο και εκεί γεννήθηκε η ιδέα ενός χώρου τέχνης και δημιουργίας, όνειρο ζωής για τον ίδιο. Όπως μας λέει, βρήκε στην πίσω μεριά του κτιρίου έναν τεράστιο κοχλία μεταφοράς τροφίμων, σαπισμένος από το χρόνο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ουρά για το δούρειο ίππο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την κατασκευή του και ξεκίνησε να μαζεύει παλιά αντικείμενα για να τον ολοκληρώσει.
Το επόμενο έκθεμα που αξίζει να αναφερθούμε είναι ο Άτλαντας. Πρόκειται για μία παραλλαγή του κλασικού Άτλαντα με την γη να έχει βγάλει αγκάθια και τον Άτλαντα έτοιμο να την πετάξει. Έτσι ο Στέλιος ερμηνεύει την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος με τους πολέμους, τους πρόσφυγες, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική κρίση. Φτιαγμένος ολόκληρος από ανακυκλώσιμα υλικά, υποδεικνύει την χρηστικότητα των παλιών αντικειμένων που αντί να τα πετάμε μπορούμε να τα ανακυκλώνουμε για ένα καλύτερο κόσμο.

Τα μαθήματα κεραμικής βοηθούν τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά, να βιώσουν τις αρχαίες τέχνες σήμερα και να καταλάβουν πως κατασκεύαζαν τα κεραμικά αγγεία στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελεί δε, μια ιδανική λύση σχολικής εκδρομής σε συνδυασμό με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ο Στέλιος έχει καταφέρει και προσφέρει αυτό το βιωματικό εργαστήρι ιστορίας και πολιτισμού σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο 40 στρεμμάτων, ανάμεσα σε χρυσοπράσινες ελιές και ευωδιαστές πορτοκαλιές.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Γεωργία Ντίνου, ενώ την όλη λειτουργία του πολυχώρου Silo Art Factory επιμελείται ο Στέλιος Δ. Μαραγκός.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2751 076 276 κιν. 6972 922 730, 6977 276 427
Stelios D. Maragos / Silo Art Factory
http://www.siloart.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ