ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση: Απαγκίστρωση του πολιτισμού από την επιχειρηματική εκμετάλλευση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:10:00 μ.μ. |
Λαϊκή Συσπείρωση: Απαγκίστρωση του πολιτισμού από την επιχειρηματική εκμετάλλευση
 Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία συνεδρίασε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου ήταν η παραχώρηση του έργου «Μονοπάτια Πολιτισμού Επιδαύρου» στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού». Μία «επιχείρηση» με χορηγούς όπως η Κόκα Κόλα, η Ζήμενς, εφοπλιστές με τα «ιδρύματά» τους, κλπ που με τη στήριξη της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, θέλει να βάλει χέρι στην πολιτιστική κληρονομιά της Επιδαύρου.

Με τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων αλλά και του δήμου, ιδιωτικοί φορείς, όπως οι «περίφημες» ΜΚΟ, χρησιμοποιούν τα χάλια στα οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συνειδητή απαξίωσή της από το κράτος και εμφανίζονται περίπου ως ...«σωτήρες» των μνημείων!

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί στυγνή εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συνεπώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς αφού αντί το κράτος να καλύπτει τα τεράστια κενά της σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα μετατρέπει τις ΜΚΟ και το δήμο σε μαγαζιά ενοικίασης εργαζομένων με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας οι οποίοι μετά θα πετάγονται στο δρόμο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Απαγκίστρωση του πολιτισμού από την επιχειρηματική εκμετάλλευση.

· Να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση άμεση ή έμμεση στα ιδρύματα των μονοπωλιακών ομίλων, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ που αποτελούν τον βασικό μοχλό για την ολοσχερή παράδοση του πολιτισμού και των ανθρώπων του στην καπιταλιστική κερδοφορία.

· Να διακοπεί κάθε ανάμειξη τους με οποιαδήποτε μορφή (ΣΔΙΤ, προγραμματικές συμφωνίες, χορηγίες) στη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας πνευματικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η συνέχιση της παραχώρησης της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στην "Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης". Μια εταιρεία με μετόχους όπως η Κόκα Κόλα, η Νεστλέ, η Φάγε, η Κολγκέιτ κλπ.

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πεδίο δράσης μεγάλων και μικρότερων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία χρυσοπληρώνουν οι δημότες.

Μέσα στο πλαίσιο της απαγόρευσης των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων, της προνομιακής λειτουργίας ιδιωτικών και μη (διαδημοτικών, «κοινωνικών») εταιρειών στο χώρο, ο Δήμος αδυνατεί να υλοποιήσει αποτελεσματικά φιλολαϊκά και φιλοπεριβαλλοντικά σχέδια. Και ακριβώς η (σχεδιασμένη) υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών άνοιξε την πόρτα στις εταιρείες για την εμπορευματική διαχείριση.

Τη βάση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί το ευρωενωσιακό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει τα απορρίμματα ως εμπόρευμα και τη διαχείρισή τους πεδίο κερδοφορίας. Σαν συνέπεια, 1) οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων ολοένα υποβαθμίζονται και πρακτικά αδυνατούν να λειτουργήσουν, 2) το κενό που εμφανίζεται στις παραπάνω υπηρεσίες «καλύπτεται» από ιδιωτικές ή «διαδημοτικές» Ανώνυμες Εταιρείες, τις οποίες ταΐζουν οι Δήμοι και 3) η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων λειτουργούν ανταποδοτικά, δηλαδή τα πάντα εισπράττονται μέσω τελών προς τους Δήμους από τους δημότες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Εθνικό σχεδιασμό ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με άξονα την κάλυψη των αναγκών του λαού, κατάργηση της ανταποδοτικότητας και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών. Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής.

· Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Χρηματοδότηση του δήμου για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή με συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο αποτελεσμάτων.

· Ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων διαχείρισης από τις υπηρεσίες του δήμου, με διεκδίκηση και εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές, προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

· Ουσιαστική εφαρμογή του περιβαλλοντικού ελέγχου με ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ