Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Αρνητικός απολογισμός για κτηνοτρόφους και παραγωγούς από την αγορά του Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:03:00 μ.μ. |
Αρνητικός απολογισμός για κτηνοτρόφους και παραγωγούς από την αγορά του Πάσχα
Δεν ευοδώθηκαν οι ελπίδες ότι η ζήτηση μετά τη Μ. Τετάρτη θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ημερών για την τιμή παραγωγού, παρά για ελάχιστες ποσότητες και μόνο τη Μ. Πέμπτη, που κάποιοι κτηνοτρόφοι έπιασαν τα 5 ευρώ.

«Οι έμποροι ήρθαν στους παραγωγούς έχοντας προσυμφωνημένες τιμές με τα σούπερ μάρκετ. Αυτό δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στους κτηνοτρόφους, ενώ δεν συνέβη ούτε αυτό στο οποίο ελπίζαμε, μια μικρή, έστω, άνοδος της τιμής τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στ. Κύρτσιος. Ο ίδιος σημείωσε πως το φετινό Πάσχα εξελίχθηκε πολύ χειρότερα από πέρσι, όταν οι παραγωγοί κατάφεραν να πουλήσουν και στα 6-6,2 ευρώ το κιλό.

«Κάθε χρόνο και χειρότερα για τους κτηνοτρόφους», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γ. Βενιεράκης. Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον κ. Βενιεράκη, στην πλειονότητά τους πληρώθηκαν από 4 μέχρι 4,2 ευρώ το κιλό το αρνί, για τις μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ κάποια λίγα μικρά αρνιά των 9-10 κιλών έφτασαν τα 4,5 ευρώ. Στις ίδιες τιμές κυμάνθηκε και το κατσίκι, που τα προηγούμενα χρόνια είχε την τιμητική του με υψηλότερες τιμές από το αρνί. Και εκείνος από την πλευρά του αναφέρθηκε με έμφαση στην πίεση που ασκεί η τιμολογιακή πολιτική των σούπερ μάρκετ, τα οποία «δεν ενδιαφέρονται για το κέρδος από το αρνί, μπορούν να βγάζουν μηδενικό κέρδος από αυτό, υπολογίζοντας στο κέρδος που θα τους αποφέρουν οι πωλήσεις από τα υπόλοιπα είδη».

Πηγή: ypaithros.gr
Φώτο: ΑΠΕ ΜΠΕ 
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ