ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Τα μελίσσια της Σχολής Μελισσοκομίας στο Δ.ΙΕΚ Επιδαύρου τρυγούν στους εσπεριδοειδείς οπωρώνες του αργολικού κάμπου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:17:00 π.μ. |
Τα μελίσσια της Σχολής Μελισσοκομίας στο Δ. ΙΕΚ Επιδαύρου τρυγούν στους εσπεριδοειδείς οπωρώνες  του αργολικού κάμπου
Η σχέση του πορτοκαλιού με την Αργολίδα χάνεται στην αχλή του χρόνου. Ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας έδωσε εντολή στον Ηρακλή να του φέρει τα μήλα των Εσπερίδων, ο μύθος φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν' αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς, που καλλιεργούνταν στην Ασία, ο οποίος είναι και ο τόπος καταγωγής αυτών των δέντρων.

Η ανθοφορία στην Αργολίδα ξεκίνησε και διαρκεί περίπου τρεις εβδοµάδες δίνοντας άφθονη νεκταροέκκριση και θρεπτική γύρη. Tο μέλι πορτοκαλιάς έχει έντονο, υπέροχο άρωμα, εξαιρετικά ιδιαίτερη και δροσιστική γεύση και χρώμα ανοιχτό, λαμπερό κίτρινο.

Το μέλι εσπεριδοειδών αποκαλείται και μέλι της ομορφιάς για τις άριστες καλλυντικές του ιδιότητες. Ιδιαιτέρα το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς φημίζεται για τις καλλυντικές του ιδιότητες και για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση. Μειώνει το άγχος, επουλώνει τις γαστρίτιδες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας εφόσον ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, το μέλι από το άνθος της πορτοκαλιάς παρουσιάζει ιδιαίτερη αντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνης C που περιέχει και είναι αντισπασμωδικό χάρης στο πλήθος βιταμινών που περιέχει. Η υψηλή διατροφική αξία και θρεπτικότητα του μελιού αυτού σχετίζεται άμεσα με τη πλούσια σύσταση του σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. 
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο μέλι εσπεριδοειδών έχουν υψηλή αντισηπτική δράση, βοηθούν σε φλεγμονές, ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα. Το μέλι των εσπεριδοειδών κυρίως από πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές και νεραντζιές έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια και είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, μια φλαβονική γλυκοζιδίνη, η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Θρεπτική αξία: Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. Ανησυχούμε για το πρόβλημα της δηλητηρίασης των μελισσών από τα φυτοφάρμακα, ειδικά τα νεονικοτινοειδή σε περιοχές με ανθοφορία, όπως σε πορτοκαλεώνες. Η μέλισσα είναι κρίσιμος κρίκος στη γονιμοποίηση των φυτών. Εάν καταστρέψουμε τις μέλισσες, δεν θα υπάρχει επικονίαση.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ