ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Φώκια εμφανίστηκε σε παραλία στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:46:00 μ.μ. |
Μια αναπάντεχη συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί περιπατητές και ερασιτέχνες ψαράδες στην περιοχή της παραλίας Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.


Η μαύρη σκιά που εμφανίστηκε στη θάλασσα να κάνει μακροβούτια δεν ηταν απλά ένας κολυμβητής αλλά ένας από τους καλύτερους ίσως κολυμβητές, μια συμπαθέστατη φώκια.

Η φώκια είναι θηλαστικό αμφίβιο, πτερυγιόποδο. Ανήκει στην οικογένεια των φωκιδών, που περιλαμβάνει διάφορα είδη μεγάλων ζώων. Μεταξύ αυτών είναι η κοινή ή μοσχοειδής φώκια, ο θαλάσσιος ελέφας ή φώκια η μακρόρινος, η κυστοφόρος της Κασπίας, ο θαλάσσιος βους που ανεβαίνει ως τις λίμνες του Καναδά, η φώκη των αρχαίων που συναντιέται και στο Αιγαίο, η γροιλανδική που έχει μαύρες και άσπρες βούλες στο σώμα της κ.ά.

Οι φώκιες ζουν κύρια στις βόρειες και πολικές θάλασσες και λίμνες. Το σώμα τους έχει σχήμα ατρακτοειδές (σαν αδράχτι) και έχει μήκος από 1,5 μέχρι 3 μέτρα. Έχουν κεφάλι μάλλον μακρουλό, αυτιά δίχως πτερύγια και τρίχες στο ρύγχος χρήσιμες ως όργανα αφής. Το δέρμα τους σκεπάζεται με λεπτό και γυαλιστερό τρίχωμα.

Τα μπροστινά τους πόδια καταλήγουν σε 5 δάκτυλα ενωμένα μεταξύ τους σε σκληρή νηκτική μεμβράνη, ενώ τα πίσω πόδια έχουν διεύθυνση και κατασκευή τέτοια που να μοιάζουν με ουρά ψαριού. Οι φώκιες ζουν ομαδικά και είναι γενικά ζώα ήμερα. 

Κολυμπούν με ευκινησία και αντέχουν πολύ κάτω από το νερό. Ακόμα και τα νεογνά τους είναι αμέσως σε θέση να κολυμπήσουν κάτω από τη στοργική επίβλεψη της μητέρας τους, που άλλωστε τα φροντίζει γενικά με μεγάλη αφοσίωση.Η φώκια τρώει ψάρια και διάφορα μαλάκια με τη βοήθεια των 30 περίπου γερών και σουβλερών δοντιών της. 

Στη στεριά οι φώκιες σέρνονται μάλλον παρά περπατούν. Όταν βρίσκονται έξω από το νερό, ξεκουράζονται πάνω σε παγόβουνα ή στους βράχους των ακτών. Οι ναυτικοί που ταξιδεύουν στις ψυχρές θάλασσες τις ονομάζουν σκύλους της θάλασσας γιατί οι φωνές τους μοιάζουν με γαβγίσματα. Είναι γενικά έξυπνα και χαριτωμένα ζώα.

Το βίντεο είναι του Gallis Karagiannis
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ