ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Με κερκυραϊκό έθιμο η Κυριακή των Βαΐων στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:36:00 π.μ. | |
 Η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Νυμφίου, στα Ιεροσόλυμα και η υποδοχή του «μετά Βαΐων και κλάδων» τιμάτε σήμερα Κυριακή των Βαΐων με κάθε λαμπρότητα σε όλη την Αργολίδα.
Στο Ναύπλιο στον Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου ,στις Εργατικές Κατοικίες , για πρώτη φορά τα Βάγια που μοίρασε ο ιερέας π. Βασίλειος Γκολέμης, τα έφτιαξαν οι γυναίκες με τον παραδοσιακό Κερκυραϊκό τρόπο.
Τα Κερκυραϊκά βάγια, είναι μία σταυροειδής πλέξη τρυφερού φύλλου φοινικιάς, στην οποία προσαρμόζουν μικρά κλαδιά από ελιά, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
Το έθιμο αυτό γίνεται στην Κέρκυρα στην περιοχή Κυνοπιάστες, όπου η τοπική ενορία μία βδομάδα πριν από το Πάσχα ετοιμάζει τα Βάγια για τους πιστούς.
Στην Κέρκυρα την ημέρα των Βαΐων γίνεται μεγάλη και λαμπρή λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος σωτηρίας του νησιού από την φοβερή επιδημία της πανώλης (πανούκλας) κατά τα τέλη του 1629 με αρχές του 1630.
Στην λιτανεία αυτή, που είναι η μεγαλύτερη από τις τέσσερις που γίνονται σε ετήσια βάση, συμμετέχει και ο εκάστοτε εφημέριος των Κυνοπιαστών ,καθώς και η Φιλαρμονική της περιοχής .
 Οι μουσικοί τοποθετούν πάνω στα κράνη τους, Βάγια ,για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται στην πόλη της Κέρκυρας.
Στην εορταστική θεία λειτουργία που έγινε στον Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου ο Ιερέας μοίρασε τα Κερκυραϊκά βάγια ή τα Βαϊα των Φοινίκων στους πιστούς.  Τον Κερκυραϊκό τρόπο παρασκευής των Βαγιών στο Ναύπλιο έδειξε στους ενορίτες του Αγίου Νεκταρίου ,ο Κερκυραίος Ιερέας π. Νικόλαος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ