Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Μαραθώνιος Ναυπλίου 2017 - Παρουσίαση στην ημερίδα του Δήμου Ναυπλιέων στην Helexpo

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:48:00 π.μ. | |
Μαραθώνιος Ναυπλίου 2017 - Παρουσίαση στην ημερίδα του Δήμου Ναυπλιέων στην Helexpo
«Αθλητικός Τουρισμός: Οι κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις του»
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ 
ΣΤΗΝ 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου με τα παράλληλα αγωνίσματα αλλά και τις πολλαπλές εκδηλώσεις του είναι ένα από τα γεγονότα του Ναυπλίου που έχουν τουριστικό, αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.


Το Ναύπλιο έχοντας πραγματικά κατακτήσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επισκεπτών για την Ιστορία του αλλά και τις πολλαπλές και ποικίλες εκδηλώσεις του, προσέθεσε τα τελευταία χρόνια στο ενεργητικό του και τον Μαζικό Αθλητικό Τουρισμό δημιουργώντας με υπομονή και προσπάθεια σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως το Τρίαθλο, τον Παλαμήδειο Άθλο, Πανελλήνια πρωταθλήματα των Αθλητικών Ομοσπονδιών και ένα μεγάλο συμμετοχικό μαζικό γεγονός για την πόλη του Ναυπλίου αλλά και ευρύτερα για την Αργολίδα και την Πελοπόννησο, τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου κατάφερε σήμερα, μετά από 4 χρόνια, να αποτελεί το τρίτο μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην χώρα μας το οποίο συνδυάζει την αγωνιστική συμμετοχή πρωταθλητών, συστηματικών αθλητών, πολιτών και επισκεπτών αλλά και μαθητών και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει προς όφελος της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας και της Πελοποννήσου την θετική εικόνα που εκπέμπεται από τις υψηλές προδιαγραφές της διοργάνωσης του αθλητικού γεγονότος αλλά και των παραλλήλων εκδηλώσεών του.

Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι το Ναύπλιο με την μικρή πληθυσμιακά οντότητά του κατάφερε να προσελκύσει, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας,  πολλαπλάσιους επισκέπτες σε σχέση με το τοπικό στοιχείο.

O Μαραθώνιος Ναυπλίου συμπληρώνει 4 χρόνια διοργανώσεων και αποτελεί πλέον την σπουδαιότερη Διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων, το σημαντικότερο αθλητικό, κοινωνικό και Μαζικό τουριστικό γεγονός για την Πελοπόννησο.

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Ναυπλίου κόντρα στην οικονομική κατάσταση της χώρας πέτυχε χρόνο με τον χρόνο να δημιουργήσει ένα καινούριο τουριστικό προϊόν μέσα από τη διοργάνωση του Μαραθωνίου και με τις παράπλευρες δράσεις του και το οποίο μάλιστα, κάθε χρόνο, πετυχαίνει να αυξάνει την μαζικότητα του.

Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου 2018 (4/03/18), που αριθμεί την 5η διοργάνωση του, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει στο σύνολο των αγωνιστικών του εκδηλώσεών, πάνω από 7.000 συμμετέχοντες δρομείς όλων των ηλικιών.
Να λάβετε υπόψιν σας ότι σε αυτού του είδους τις μαζικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στους δρομικούς αγώνες οι αριθμοί που προαναφέραμε δεν είναι οι μόνοι αριθμοί που μας δίνουν την εικόνα της μαζικότητας και του πλήθους που συμμετέχει στην γιορτή.

Υπάρχουν, με μελέτες που έχουν γίνει, τουλάχιστον 1,5  κατά μέσο όρο συνοδευτικά πρόσωπα των αγωνιζομένων (δηλαδή 2,5 άτομα ανά group συμπεριλαμβανομένου του δρομέα), υπάρχουν επίσης και επισκέπτες- θεατές στον τερματισμό στην Ιστορική πόλη του Ναυπλίου και στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Όλοι αυτοί αριθμούν πάνω από 15.000 άτομα
Υπάρχουν επίσης θεατές κατά μήκος της διαδρομής του Μαραθωνίου και τέλος υπάρχουμε και εμείς, η Οργανωτική Επιτροπή και όλοι όσοι συμβάλουν στην πραγματοποίηση του αγώνα, και είμαστε πολλοί, πάνω από 700 πρόσωπα-Εθελοντές και φορείς με πρόσωπα, που δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αγωνίζονται με ασφάλεια!!!

Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα που έκανε ο Αγωνιστικός Τομέας του Μαραθωνίου, οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέρχονται, περίπου στο 40% του συνόλου και προέρχονται από εκτός Ναυπλίου περιοχές της χώρας μας και από το εξωτερικό ανέρχονται σε 6.000 περίπου άτομα. Μένουν κατά μέσο όρο 2 ημέρες στην Αργολίδα και κάνουν μία διανυκτέρευση και ο καθένας δαπανά (για διαμονή, διατροφή, αγορά δώρων, επισκέψεις σε μουσεία, συμμετοχή στον Μαραθώνιο και μικροέξοδα) τουλάχιστον 70€ με 80€ Ευρώ. Κοινώς, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα προστίθενται στην τοπική αγορά του Δήμου Ναυπλιέων αλλά και γενικότερα της Αργολίδας από τον Μαραθώνιο, εισόδημα τουλάχιστον 400.000 Ευρώ.
Σήμερα στην Ελλάδα άλλα κυρίως στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 7.000.000 μετακινούμενοι Μαραθωνοδρόμοι ενώ το «κίνημα» αυξάνει συνεχώς την δυναμική του. Ο παραπάνω αριθμός ξένων δρομέων δείχνει ότι το Ναύπλιο και η Αργολίδα με τις υποδομές και την Ιστορία τους έχουν τεράστια περιθώρια επένδυσης με συνέργεια στην ανάπτυξη του εξωτερικού τουριστικού προϊόντος.
Ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία για τους ξένους συμμετέχοντες στον  Μαραθώνιο: 
·        Το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων σε Μαραθωνίους ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ.
·        Το 80% εξ’ αυτών ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες.  
·        Το 75% των ξένων δρομέων (στοιχεία από τους συμμετέχοντες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας) θεωρούν την Ελλάδα ελκυστικό τουριστικό και αθλητικό προορισμό.
*Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα που έγινε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο
Υπολογίζεται ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανείται/επενδύεται από την Οργανωτική Επιτροπή και κατ’ επέκταση από τον Δήμο Ναυπλιέων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Χορηγούς για τη Διοργάνωση του Μαραθωνίου Ναυπλίου, ο Μαραθώνιος «επιστρέφει» πίσω στην τοπική οικονομία 4 περίπου ευρώ (1€ προς 4€) χωρίς να προ-μετρείται η έμμεση οικονομική επίδραση της Διοργάνωσης (ανακύκλωση δαπανών ανά κλάδο και τελική οικονομική συνεισφορά στο εισόδημα στους αντίστοιχους εργαζόμενους ανά κλάδο), καθώς φυσικά και η ευεργετική επίδραση του Μαραθωνίου στην παιδεία, στην υγεία και στην γνώση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου σας βεβαιώνω ότι μπορεί και είναι ανταγωνιστικός  των άλλων μεγάλων διοργανώσεων της Χώρας μας και σίγουρα το ΝΕΟ ανερχόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Ευάγγελος Παπαποστόλου
Γενικός Δ/ντης
Μαραθωνίου Ναυπλίου
6975888926 – 6972004541


Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ