ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Το Κουρτάκι γιόρτασε τον Μάη Θανάση (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:08:00 μ.μ. | |
Το Κουρτάκι γιόρτασε τον Μάη Θανάση (βίντεο)
Με Αρχιερατικό εσπερινο στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος γιορτάστηκε πανηγυρικά η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό στο Δημοτικό διαμέρισμα Κουρτακίου του Δήμου Άργους Μυκηνών.
Πρόκειται για ένα Βυζαντινό μνημείο με πολύ μεγάλη ιστορία όπου είναι αφιερωμένο εξαρχής στον Άγιο Αθανάσιο τον λεγόμενο Μάη Θανάση.
Μετά το θείο κήρυγμα από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Χρυσόστομο Παπουλέση ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου σε όλο το Δημοτικό διαμέρισμα .
Στον εορταστικό εσπερινό παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Β. Σιδέρης , ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, οι αντιδήμαρχοι Δ.Κρίγγος, Χ. Πετσέλης και Νίκος Γκαβούνος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άργους Μυκηνών Κ. Μπέγκος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θεοδόσης Δαγρές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Β.Τζαβέλλας και Π. Σκούφης, η πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Άργους - Μυκηνών Ντέπυ Δαμασκηνού, η πολιτευτής Σόνια Ταντάρου Κρίγγου κα.
Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Αθανασίου

Ή γιορτή του Μεγάλου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, γιορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων αυτού του γίγαντα της Ορθοδοξίας μας. Σύμφωνα όμως με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, ή κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου, πρέπει να γιορτάζεται σήμερα, όπου και Ιστορικά αποδεδειγμένη ή κοίμηση του.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και όλη ή ανέκδοτη ποιητική υμνολογία κατά την 2α Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του, για την οποία ούτε απλή αναφορά γίνεται.
Για ποιο λόγο όμως καθιερώθηκε ή κυρίως μνήμη του την 18η Ιανουαρίου, μ' αυτή του Αγ. Κυρίλλου, δεν γνωρίζουμε.Το πιθανότερο όμως είναι, για τον λόγο πού καθιερώθηκε και ή γιορτή των τριών Ιεραρχών. Ή Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, διότι αναδείχθηκε ό ηρωικότερος των Άγιων και ό αγιότερος των ηρώων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ