ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Πλήθος κόσμου στο Άργος για τον πολιούχο Άγιο Πέτρο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:45:00 μ.μ. | |
Πλήθος κόσμου στο Άργος για τον πολιούχο Άγιο Πέτρο (βίντεο)
Σήμερα Τετάρτη 3 Μαϊου 2017 το Άργος γιορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Πέτρο τον Θαυματουργό με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

 Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 2 Μαΐου 2017 στον Καθεδρικό Ιερόν Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους εψάλη Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου,οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και με την συμμετοχή πλήθος ιερέων από όλη την Αργολίδα.
Στην αρχιερατική θεία λειτουργία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Άρτης Καλλίνικος, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Γρεβενών Δαβίδ και Αργολίδος Νεκτάριος.
Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Μανιάτης , ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, αντιδήμαρχοι ,δημοτικοί και περιφεριακοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.
Την όλη επιμέλεια της εορτής είχαν το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Πέτρου καθώς κι οι Ιερείς του ναού ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής.
Ο Άγιος Πέτρος

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα.
Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατα τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα.
Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου. Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργου που θεμελιώθηκε το 1859 επι Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ