Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Αλλαγή φρουράς με εκπλήξεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - Εκτός παρά το σημαντικό της έργο η Άλκηστη Παπαδημητρίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:08:00 μ.μ. | |
Αλλαγή φρουράς με εκπλήξεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - Εκτός παρά το σημαντικό της έργο η Άλκηστη Παπαδημητρίου
 Αισίως ολοκληρώθηκε η παρούσα θητεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Δύσκολη θητεία έγκριτων αρχαιολόγων, που διαχειρίστηκαν με αίσθημα ευθύνης και επιστημονικό κύρος σημαντικά ζητήματα μεγάλου αναπτυξιακού ενδιαφέροντος και υψίστης σημασίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά.


Αντέστρεψαν την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των σπουδαίων ευρημάτων της Αμφίπολης και συνέβαλαν ουσιαστικά στην προστασία του μνημείου. Έσωσαν από την καταστροφή τις πολύτιμες αρχαιότητες που ανασκάφηκαν στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας του μετρό Θεσσαλονίκης. Απόδωσαν επιτέλους στο κοινό το μνημείο της Ροτόντας. Ανάδειξαν το επιστημονικό κύρος του Συμβουλίου, που σε ορισμένες αποφάσεις είχε χειραγωγηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, και ταυτόχρονα ανάδειξαν το κοινωνικό πρόσωπο του Συμβουλίου γνωμοδοτώντας υπέρ της προσωρινής παραμονής προσφύγων στον αρχαιολογικό χώρο της Κω.


Θητεία με θετικό πρόσημο


Μία θητεία με θετικό πρόσημο, η οποία, αν μη τι άλλο άξιζε να συνεχιστεί, διακόπτεται και ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου, από τους πιο έγκριτους Έλληνες αρχαιολόγους, όπως η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη ΕΦΑ Ημαθίας και διευθύντρια Μουσείου Αιγών και Μουσείων Βέροιας, και η Αναστασία Τούρτα, επίτιμη έφορος, πρώην διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μνημείων, τιμημένες αμφότερες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά τους η καθεμιά στον τομέα της, απομακρύνονται.  

Ειδικά η Αγγελική Κοτταρίδη, που είχε υψώσει ανάστημα και στο ζήτημα της Αμφίπολης (μετείχε άλλωστε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΥΠΠΟΑ που συνέταξε την έκθεση καταπέλτη για τον τρόπο που διενεργήθηκε η ανασκαφή αλλά και για τη χρονολόγηση του μνημείου), είχε πάρει θέση αντίθετη με αυτή της τότε πολιτικής ηγεσίας της κυβέρνησης Σαμαρά για τα σπουδαία ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, είχε μιλήσει για την τεράστια οικολογική ζημιά που συντελείται στις Σκουριές κατά την αυτοψία των μελών του ΚΑΣ στην περιοχή. 

Αντικαθίσταται επίσης και η Μαρία Μιχαηλίδου, έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, που είχε προτείνει την κήρυξη της Αφάντου σε αρχαιολογικό χώρο, όπως και η Αναστασία Λαζαρίδου, αναπληρωματικό μέλος, που κατά καιρούς είχε διαφωνήσει για τη διαχείριση αρχαίων θεάτρων και μαζί και η προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και διευθύντρια του μουσείου Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου. Κάποιοι ξέχασαν φαίνεται το έργο τους σ' αυτή τη θητεία.

Νέα αναπληρωματικά μέλη τοποθετούνται ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ, έφορος Ιωαννίνων, Εριφίλη Κόλλια, προϊσταμένη ΕΦΑ Ηλείας, και Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη ΕΦΑ Αρκαδίας.

Η νέα σύνθεση

Η σύνθεση του ΚΑΣ, που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, αποτελείται από τους:

Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως πρόεδρος
Ελένη Σβολοπούλου, νομικός σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ
Ελένη Κόρκα, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ
Ευγενία Γατοπούλου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ
Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης
Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Αθανασούλης, αρχαιολόγος, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων
Παύλος Τριανταφυλλίδης, αρχαιολόγος, προϊστάμενος της ΕΦΑ Λέσβου
Ελένη Μπάνου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών
Ελευθέριος Πλάτων, αναπληρωτής καθηγητής προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠ Αθηνών
Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ε. Δρακοπούλου, βυζαντινολόγος, ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Μαρίζα Μαρθάρη, αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ
Εμμανουήλ Κορρές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ 
Βλάσιος Κουμούσης, πολιτικός μηχανικός, καθηγητής Δομοστατικής στο ΕΜΠ 
Δημήτριος Καρύδης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ 
Θεοδώρα Γαλάνη, αρχιτέκτων μηχανικός - πολεοδόμος - χωροτάκτης, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ υπό τη νέα του σύνθεση, λόγω των εκκρεμών θεμάτων, θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Πηγή: avgi.gr
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ