ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Eurogroup: Με τη γραβάτα στα χέρια έμεινε ο Τσίπρας!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:31:00 μ.μ. |
Eurogroup: Με τη γραβάτα στα χέρια έμεινε ο Τσίπρας!
 Η αδιαλλαξία Σόιμπλε ήταν αυτή που για άλλη μια φορά διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για μια ολοκληρωμένη συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα από το χθεσινό Eurogroup. Αν και τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου επιχειρούσε να καλλιεργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας επενδύοντας σε μια πολιτική παρέμβαση της Μέρκελ, τελικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών – αν και σχετικά απομονωμένος – πέρασε τη «γραμμή» του κι έτσι το σενάριο αποδείχθηκε “too good to be true”.

O Τσίπρας παρά το γεγονός πως έσπευσε να ψηφίσει όλα τα μέτρα που ζητήθηκαν από τους δανειστές για το κλείσιμο της συμφωνίας, έμεινε τελικά με τη «γραβάτα» στα χέρια. Οι οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στη γερμανική πλευρά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η συνέχεια της συζήτησης μεταφέρεται πλέον στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Οι Γερμανοί ροκανίζουν το προεκλογικό χρόνο που έχουν και η όποια απόφαση για την τύχη του ελληνικού χρέους είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως μπορεί να ληφθεί μόνο από τη νέα γερμανική κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί και από τη νέα γερμανική βουλή.

Το μόνο δεδομένο λοιπόν που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι είναι η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί πέντε χρόνια, μέχρι το 2022. «Έχει πλέον συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές» δήλωσε για το θέμα και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από ανησυχητικό το γεγονός πως ενώ η χώρα έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν κι έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία, δεν έχει λάβει απολύτως τίποτα από τους δανειστές της. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε ένα ρόλο παθητικού θεατή των διαφωνιών μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τη δόση!!!

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς το ΔΝΤ να έχει δεχθεί να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα, απλά και μόνο με την υπόσχεση πως θα το κάνει το 2018 όταν το χρέος γίνει βιώσιμο.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και δεν βοηθούν σε τίποτα οι όποιες τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας με διαρροές πως το deal έχει ήδη κλείσει και πως είναι μόνο «επικοινωνιακό» το ζήτημα, λόγω των γερμανικών εκλογών.

Για τη Γερμανία υπάρχει θέμα ουσίας καθώς αφορά στη διασφάλιση του ηγεμονικού ρόλου της στην Ευρώπη. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση καλά θα έκανε από το να δίνει βάση στις εκάστοτε υποσχέσεις που λαμβάνει από το Βερολίνο, να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στη θυμόσοφη λαϊκή ρήση: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι». Αλλιώς διακινδυνεύει να αποδειχθεί το «μεγάλο κορόιδο».

Πηγή: rizopoulospost.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ