Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Πανικός από ψευδή είδηση για καρχαρία στο Κονδύλι - Εφαρμογή Έλληνα φοιτητή θα βάλει τέλος στα fake news

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:29:00 μ.μ. |
Πανικός από ψευδή είδηση για καρχαρία στο Κονδύλι - Εφαρμογή Έλληνα φοιτητή θα βάλει τέλος στα fake news
 Η ψευδή είδηση πως Λευκός (μάλιστα)  Καρχαρίας επιτέθηκε σε λουόμενο τουρίστα στην παραλία Κονδύλι της Αργολίδας στο Δρέπανο του Δήμου Ναυπλιέων, κάνει από χθες το γύρω του  διαδικτύου από χρήστες που τρομαγμένοι αναπαράγουν την είδηση στα social media ως αληθή.


Το γεγονός πέρα της ψευδής είδησης που σκοπό έχει εμφανώς να δυσφημήσει την περιοχή επαναφέρει για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο που περιέχει το ίντερνετ από την διάδοση των ψευδών ειδήσεων και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε προσωπικό επίπεδο σε ανυποψίαστους ανθρώπους αλλά και σε τοπικές κοινωνίες από τα... fake News

Το συγκεκριμένο site channel28news.com προσφέρει στους χρήστες του την δυνατότητα να κάνουν πλάκα με τους φίλους τους δημιουργώντας μια ψευδή ανάρτηση όπως αυτοδιαφημίζεται στον υπέρτιτλο Create A Fake Story And Trick All Your Friends!

Τώρα βέβαια τι πλάκα μπορεί να δημιουργήσει ο κάθε χρήστης, αυτό εναπόκειται στην φαντασία αλλά και την ανευθυνότητα του καθενός, αλλά και την σκοπιμότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αυτό βέβαια που κατάφερε ο εν λόγο φαρσέρ που σύμφωνα με πληροφορίες εχουν εντοπιστεί τα ίχνη του είναι να αναστατώσει μια ολόκληρη περιοχή.

Προσοχή λοιπόν στο τι διαβάζουμε και ακόμη περισσότερο στο τι κοινοποιούμε στα social media, γιατι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις εκατοντάδες κοινοποιήσεις κυρίως στο facebook από χρήστες που το πίστεψαν καθώς δεν μπήκαν στο κόπο να ψάξουν λίγο το συγκεκριμένο site που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα ακόμη και με θανάτους ανθρώπων που φυσικά δεν ήταν αληθείς.

Έλληνας φοιτητής θέλει να βάλει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις
Τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν καθημερινά στο ίντερνετ επιχειρεί να βάλει η ιδέα – εγχείρημα 20χρονου φοιτητή που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Πληροφορικής.

Ο Βαλεντίνος Τζέκας, δημιούργησε ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και ξεχωριστό αλγόριθμο, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα και γρήγορα μια παραπλανητική είδηση από μία πραγματική σε όλο το φάσμα του διαδικτύου. Ο Λαρισαίος φοιτητής τους επόμενους μήνες αναμένεται να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να φέρει λύσεις σε τέτοια ευαίσθητα θέμα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία.

Επόμενο βήμα είναι να πάρει τα δικαιώματα της ιδέας του μια μεγάλη εταιρεία κοινωνικού δικτύου, προκειμένου αυτή να αναλάβει να διαχωρίζει τις ψευδείς από τις αληθινές ειδήσεις στο χώρο του κυβερνοχώρου. Και όλα αυτά μετά την απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει σύντομα νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε διάφορες πλατφόρμες να αφαιρούν το περιεχόμενο από άρθρα που κρίνονται αβάσιμα.

«Αυτό είναι κάτι που με τιμά και ουσιαστικά επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες μου. Η ιδέα μου είναι αυτή που θα σώσει πολλούς φορείς από ψευδές ειδήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 20χρονος Λαρισαίος φοιτητής, Βαλεντίνος Τζέκας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματώσουν στα λειτουργικά τους και μεγάλοι διαδικτυακοί κολοσσοί, όπως είναι η Google και το Facebook που ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και σημειώνει: «Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία.

Ο αλγόριθμός του FightHoax.com έχει τη δυνατότητα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να σκανάρει κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο, βγάζοντας το συμπέρασμα αν είναι παραπλανητική είδηση».
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ