ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ο ρόλος του Μηχανικού στο πέρασμα των ετών - Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1829

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:20:00 μ.μ. | |
Ο ρόλος του Μηχανικού στο πέρασμα των ετών - Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1829
 Το Μουσείο Μηχανικού του 724 Τάγματος Μηχανικού, εγκαινιάσθηκε το 2014 και ευρίσκεται εντός του Στρατοπέδου «ΒΟΓΔΟΥ», στους Τοξότες Ξάνθης. Τα εκθέματα του μουσείου αναδεικνύουν το ρόλο του Μηχανικού στο πέρασμα των ετών, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
Ιστορία Μηχανικού:

Το Μηχανικό συγκροτήθηκε το 1829 και ονομάστηκε «Σώμα Αξιωματικών Οχυροματοποιΐας και Αρχιτεκτονικής» με έδρα το Ναύπλιο. Αποστολή του ήταν η σύνταξη μελετών και σχεδίων για την κατασκευή, συντήρηση και βελτίωση των οχυρωματικών έργων, στρατιωτικών και δημοσίων κτιρίων, γεφυρών και οδών.

Το 1833 δημιουργείται Διοίκηση Μηχανικού σε κάθε Νομό, στην οποία ανατίθεται η εκτέλεση των Δημοσίων έργων, Στρατιωτικών και μη.
Το 1877 χαρακτηρίζεται ως «ΟΠΛΟΝ». Από το 1837, έτος έναρξης λειτουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέχρι και το 1901, Αξιωματικοί του Μηχανικού διδάσκουν στο Πολυτεχνείο.

Από το 1897 έως το 1922, το Μηχανικό συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, με τη συμβολή του Μηχανικού, έγινε δυνατή η προέλαση και η εφοδιαστική υποστήριξη του Ελληνικού Στρατού, σε περιοχές με μηδενική συγκοινωνιακή υποδομή.
Την περίοδο 1936 – 1940 το Μηχανικό συμμετείχε ενεργά στην αμυντική θωράκιση της χώρας, με την κατασκευή των οχυρωματικών έργων.

Μετά την απελευθέρωση, το Μηχανικό ανέλαβε την περισυλλογή – εξουδετέρωση των εκατοντάδων χιλιάδων ναρκών, βλημάτων πυροβολικού και όλμων και λοιπών πυρομαχικών που είχαν διασπαρεί στον Ελλαδικό χώρο. Σημαντικότατη είναι η συνεισφορά του Μηχανικού στην αποκατάσταση ζημιών από τις κατά καιρούς θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η προσφορά της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Κατασκευής Έργων Ανασυγκροτήσεως (ΣΥΚΕΑ), με τι Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ), στην ταχύτερη ανάπτυξη της Ελλάδας από το 1957 έως το 1992.
Το Μηχανικό σήμερα έχει ως αποστολή την υποστήριξη της ευκινησίας και της επιβιωσιμότητας των Φιλίων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ιδίως σε ακριτικές περιοχές της επικράτειας, αλλά και συνδράμοντας κατά τις θεομηνίες και σε περιόδους έκτακτων αναγκών, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το έργο του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ