ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Δασικοί χάρτες: 40 Δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια των οικισμών - Άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών σε μη δασικές εκτάσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 π.μ. |
Δασικοί χάρτες: 40 Δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια των οικισμών - Άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών σε μη δασικές εκτάσεις
Άμεσα θα γίνει η έκδοση των οικοδομικών αδειών χωρίς να αναμένουμε την μερική κύρωση του δασικού χάρτη μετά το τέλος των αντιρρήσεων, με το νομοσχέδιο για τη δόμηση που θα συζητηθεί στις αρχές Ιουλίου, στη Βουλή.

Εντωμεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει στους πολίτες παράταση έως τις 27 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων πάνω στους δασικούς χάρτες. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 30.187 αντιρρήσεις, εκ των οποίων υπάγονται 7.700 στην ατέλεια.

Στο νομοσχέδιο θα εισαχθούν διατάξεις προσωρινών παραχωρητηρίων και θα δοθεί τριετή παράταση για να γίνουν οριστικά, ώστε ο πολίτης να μη χρειαστεί να κάνει αντίρρηση.

Επίσης, οι Διευθύνσεις Δασών θα μπορούν να δίνουν πιστοποιητικά για το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, χωρίς την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών στα κτηματολογικά γραφεία, για την μεταβίβαση των εκτάσεων, επί των κυρωμένων δασικών χαρτών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος εντός του έτους θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στο 17% των εκτάσεων της χώρας μας και ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Ανατολικής Αττικής. Θα προκηρυχθεί, επίσης, και το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών, μέσα στο 2017.

Η νέα προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατατέθηκε σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, δίνοντας την δυνατότητα της υποβολής αίτησης για τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων του χάρτη και την αίτηση εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική καλλιέργεια και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι δεν αναιρείται το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αλλαγής χρήσης ο αγρότης. Στις 27 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη. Ο νόμος για τις αιτήσεις εξαγοράς παραμένει ανοιχτός για τις προ του 1975 τροποποιημένες εκτάσεις μέχρι το 2018. Επίσης ο νόμος είναι ανοικτός για όσους έχουν τροποποιήσει τις χρήσεις από το 1975, έως το 2007, χωρίς όριο χρόνου.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση δηλώσεων καλλιέργειας από τους αγρότες θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το μήνα να τους ενημερώσουμε όλους προσωπικά, στην περίπτωση που οι εκτάσεις που χρησιμοποιούν αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσουν στη χρήση των εργαλείων που έχουμε νομοθετήσει για την καλλιέργεια σε πρώην δασικές εκτάσεις ή άλλων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας, όπως το άρθρο 67 για τους δασωμένες αγρούς.

“Διασφαλίζουμε έτσι τις επιδοτήσεις και είναι ενημερωμένος προσωπικά ο καθένας με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια με το ΥΠΑΑΤ για να διασφαλιστεί μια κανονικότητα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω, όμως, να σας ενημερώσω ότι αυτή η νέα καταληκτική ημερομηνία, μέχρι 27/07 είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση, εφόσον πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε προχωρήσει στη μερική κύρωση του χάρτη. Είναι καταληκτική ημερομηνία και για τους πολίτες που είναι κάτοικοι εξωτερικού”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στις επόμενες αναρτήσεις το περιθώριο χρόνου θα παραμείνει στις 105 ημέρες, δηλαδή στους τρεισήμισι μήνες.

Σε ότι αφορά τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις μέχρι τις 9 Ιουνίου, το 42,5% των Δήμων δεν είχαν στείλει τα όρια αυτών. Με τις συνεχείς οχλήσεις του ΥΠΕΝ, το αποτέλεσμα είναι ότι παρότι μόνο τρεις στους δέκα δήμους είχαν στείλει τα στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2016, σήμερα έχουμε φτάσει στο 67% και με την παράταση το υπουργείο στοχεύει στο 100%. Τις τελευταίες δέκα μέρες συμμορφώθηκαν έντεκα ΟΤΑ.

Οι Δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία είναι οι Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοίου, Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Έδεσσας, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαχάρως, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νότ. Κυνουρίας, Νοτ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκόπελου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και Ωραιοκάστρου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ