ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σε πενταπλό ασφαλιστικό κλοιό οι επαγγελματίες από τώρα έως τον Οκτώβριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:20:00 μ.μ. |
Σε πενταπλό ασφαλιστικό κλοιό οι επαγγελματίες από τώρα έως τον Οκτώβριο
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Απανωτά ασφαλιστικά χτυπήματα θα δεχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο. Ενώ οι ανείσπρακτες δόσεις τους χαρατσιού γεννούν μία "νέα γενιά" χρεών προς τα ταμεία, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, κανένας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του (οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016) σε έως 120 δόσεις, όπως προβλέπεται στο νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στο μεταξύ, όμως, θα "τρέχουν" τα ειδοποιητήρια του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν οι οφειλέτες των ταμείων εντός 20 ημερών, αν θέλουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μαζί και την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Το μεγάλο "κύμα" ειδοποιήσεων αναμένεται από τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου και έπειτα, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών (ανεξαρτήτως ύψους) των ταμείων στο ΚΕΑΟ.

Μέχρι τότε, αλλά και για ακόμα περισσότερο (και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο), θα πρέπει οι περισσότεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν αναλογικά υψηλότερες εισφορές (και έτσι να κινδυνεύουν να δημιουργούν πιο εύκολα χρέη), δεδομένου ότι αυτές υπολογίζονται με βάση το υψηλότερο –σε σχέση με το περσινό- καθαρό εισόδημα του 2015.

Υπενθυμίζεται πως έως τις 30/6 πρέπει να καταβληθεί η 5η δόση του χαρατσιού (εισφορές Μαΐου), αλλά και να εξοφληθούν οι εισφορές του β' εξάμηνου του 2016 από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους. Ωστόσο, μάταια, θα περίμεναν πολλοί επαγγελματίες πως ο υπολογισμός των εισφορών τους με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπορούσε να χαμηλώσει τις εισφορές τους. Και αυτό γιατί τότε αναμένονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και το εφάπαξ.

Πιο αναλυτικά:

Για άλλο ένα μήνα, αλλά και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους για την κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 και όχι του 2016. Το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 εκτιμάται από υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας ότι είναι χαμηλότερο από εκείνο του 2015. Έτσι οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο σχετικά υψηλότερες εισφορές (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015).

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές του Μαΐου 2017 θα πρέπει να καταβληθούν έως Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

Οι εκπρόσωποι των εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν ζητήσει προηγούμενα να εξοφλήσουν τις οφειλές αυτές με 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το αίτημα αυτό, όμως, δεν εισακούστηκε από το Υπ. Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ισχύουσα προθεσμία σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους επιστήμονες (ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης δήλωσαν εισόδημα 7.000 -58.000 ευρώ φαίνεται να βοήθησε τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να καταβάλλουν τις νέες εισφορές.Γι΄αυτό και η εισπραξιμότητα του χαρατσιού γι' αυτές τις κατηγορίες ξεπέρασε το μέσο όρο, δηλαδή κυμάνθηκε πάνω από το 65%.

Ερώτημα πάντως αποτελεί το αν θα συνεχιστούν αυτές οι -συγκριτικά με τους άλλους επαγγελματίες ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ- θετικές "επιδόσεις" από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μετά.

Γιατί τότε αναμένονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Το χαράτσι για το επικουρικό ανέρχεται στο 7% και για το εφάπαξ στο 4% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος όσων επαγγελματιών οφείλουν να το καταβάλλουν. Αν και οι εκπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. ξεκινούν από 50% για όσους δήλωσαν 7000 ευρώ ετησίως και φτάνουν το 5% για όσους δήλωσαν 58.000 ευρώ)ισχύσουν και για τα χαράτσια του επικουρικού και του εφάπαξ, θα αποτελέσουν μία προφανώς σημαντική ασφαλιστική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς των υπόχρεων.

Μέχρι τότε (και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Αυγούστου) ελπίζουν στο Υπουργείο Εργασίας ότι θα έχουν δρομολογηθεί εκτός απροόπτου οι δύο νέες ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία, όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο για τον εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η μία ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις με προσωπικό, οι οποίες χρωστάνε πάνω από 20.000 ευρώ στην εφορία, στα ταμεία, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και ταυτόχρονα έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ μόνο στα ταμεία (σ.σ. που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016). Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Η άλλη ρύθμιση (η οποία επίσης προβλέπεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό) αφορά αποκλειστικά τα χρέη των αυταπασχολούμενων (δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς προσωπικό) μόνο προς τα ταμεία (δηλαδή ανεξάρτητα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτός ταμείων) σε έως 120 δόσεις. Για την ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτής εκκρεμεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

Πηγή: capital.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ