ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Κώστας Πουλάκης: Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:04:00 π.μ. | |
Κώστας Πουλάκης: Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας
 Τη βούληση της κυβέρνησης για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης μιλώντας στο Ναύπλιο.

Προσκεκλημένος αυτοδιοικητικών κινήσεων του α και β βαθμού ο κ. Πουλάκης ανέλυσε τη φιλοσοφία της Πολιτείας για την αυτοδιοίκηση , με την θέσπιση της απλής αναλογικής αλλά και με σημαντικές αλλαγές που βρίσκονται υπό συζήτηση .

Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, πρόεδρος ειδικής επιτροπής για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση , το τελευταίο επτάμηνο έγινε μια σημαντική δουλειά στην επιτροπή που απαρτίζεται από αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και τεχνοκράτες και μια σειρά προτάσεων τίθεται προς διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες.

΄΄ Το Ναύπλιο είναι η 25η πόλη που επισκέπτομαι και πραγματικά σήμερα εδώ, στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού, γίνεται ένας γόνιμος διάλογος με όλους εσάς που εκπροσωπείτε τις τοπικές κοινωνίες ΄΄ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ΄΄ μέχρι σήμερα οι όποιες χωροταξικές -και άλλες- αλλαγές δεν είχαν στηριχτεί σε ένα ανοιχτό διάλογο, κάτι που συμβαίνει τώρα , πριν η συζήτηση ολοκληρωθεί με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή΄΄.

Βασικοί άξονες είναι :

- Η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών

- Η ενίσχυση τη διαφάνειας και της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ

- Η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων και περιφερειών

- Η ενίσχυση του ρόλου δήμων και περιφερειών σε ένα εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης.

Όπως επισήμανε ο κ. Πουλάκης το σχέδιο ΄Καλλικράτης΄΄ απέτυχε διότι προέβλεψε το ίδιο ΄΄μοντέλο΄΄ για όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Επίσης πρόσθεσε ότι το χωροταξικό των δήμων δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον όσο οι θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην αυτοδιοίκηση και θα τη φέρουν πιο κοντά στους πολίτες.

΄΄Η αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας ΄΄ δήλωσε , χαρακτηριστικά, ο κ. Πουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση για διάφορα θέματα των δήμων και των εργαζομένων σε αυτούς..

Γκιόλας : Η απλή αναλογική θα ευνοήσει τις συνεργασίες

Στην παρέμβαση του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας χαιρέτησε τον ανοιχτό διάλογο για την αυτοδιοίκηση , καθώς και ο ίδιος επί αρκετά χρόνια έχει υπηρετήσει την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια ( νομαρχιακό συμβούλιο τότε) αυτοδιοίκηση.

΄΄ Θα πρέπει να υπάρξει ένας τολμηρός συμμετοχικός προϋπολογισμός με ουσιαστικό ρόλο των δημοτικών ενοτήτων που εκφράζουν τη λαϊκή συμμετοχή και είναι δίπλα στους δημότες ΄΄ είπε ο κ. Γκιόλας και συμπλήρωσε ότι ΄΄ η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση θα φέρει στο χώρο μια νέα νοοτροπία και θα ευνοήσει τις συναινέσεις και συνεργασίες. ΄΄.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με τη συμμετοχή δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων παρατάξεων, φορέων κλπ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ