Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Η παραδοσιακή κουρά των αρνιών σε χωριό του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:38:00 μ.μ. |
Η παραδοσιακή κουρά των αρνιών σε χωριό του Ναυπλίου (βίντεο)
 Ο αγρότης Αριστείδης Τσιρίκος από τα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων, κουρεύει τα πρόβατα του κάθε χρόνο με τον παραδοσιακό τρόπο.

H κουρά των προβάτων και η παραγωγή μαλλιού για την υφαντική έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Παλαιότερα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν με λαχτάρα το καλοκαίρι για να κουρέψουν τα πρόβατα και να εξασφαλίσουν το πολύτιμο μαλλί, με το οποίο έφτιαχναν τα ενδύματα και τα σκεπάσματα της οικογένειας, καθώς και τα προικιά των κοριτσιών τους.
Καθώς η κουρά είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί πολλά χέρια και καλή τεχνική, ο κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν, με αντάλλαγμα ένα πλούσιο φαγοπότι.
Παλαιότερα, όσοι χωρικοί δεν είχαν δικά τους πρόβατα παρακαλούσαν να τους καλούν σε κουρές, όχι μόνο για να συμμετέχουν στο φαγοπότι, αλλά και για να πάρουν ως δώρο ένα «μποκάρι», δηλαδή το μαλλί ενός προβάτου.
Έστω κι έτσι όμως, το κούρεμα εξυπηρετεί τον κύριο σκοπό του, που είναι το ξαλάφρωμα των προβάτων, για να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη, καθώς και να διατηρούνται καθαρά χωρίς κόπρανα και εστίες μικροβίων επάνω τους.
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ