ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα το 1826 ανακοινώνεται η συγκρότηση στο Ναύπλιο της Ιωνίου Φάλαγγας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:41:00 μ.μ. |
Σαν σήμερα το 1826 ανακοινώνεται η συγκρότηση στο Ναύπλιο της Ιωνίου Φάλαγγας
 Με στόχο τη συμβολή στον ιερό αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, ο Σμυρνιός Ιωάννης (Γιαννακός) Καρόγλου συγκροτεί στις 26 Ιουνίου 1826, στο Ναύπλιο, την Ιώνιο Φάλαγγα, ένα στρατιωτικό σώμα στο οποίο συμμετείχαν πολλοί Μικρασιάτες. 

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 24 Ιουλίου 1826, και στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ανακοινώνεται η συγκρότηση και ο σκοπός του στρατιωτικού σώματος που πήρε μέρος σε μάχες στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Η Ιώνιος Φάλαγγα αποτελούνταν από 359 άνδρες, 150 ήταν Μικρασιάτες, 19 Κύπριοι και οι υπόλοιποι κατάγονταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός της Φάλαγγας ήταν «… η εις εν σώμα ένωσις των εις την ελευθέραν Ελλάδα ευρισκομένων και υπό διαφόρους αρχηγούς διεσπαρμένων Ιώνων… δια να κατασταθώσιν ούτω χρησιμώτεροι εις τον υπέρ της ελευθερίας ιερού ελληνικού αγώνα.»

Με επικεφαλής τον Καρόγλου και στρατιωτικό ηγέτη τον Νικηταρά, η Ιώνιος Φάλαγγα εκστράτευσε στη νότια Πελοπόννησο για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ. Έλαβε μέρος στις μάχες του χωριού Μεχμέταγά και του Μπασαρά, όπου και διακρίθηκε, ενώ συμμετείχε στις μάχες της Δόμβραινας, της Αράχοβας και του Διστόμου.

Το φθινόπωρο του ’26 πολέμησε στην Αττική, στη μάχη της Ακρόπολης των Αθηνών.

Το ιωνικό αυτό στρατιωτικό σώμα διαλύθηκε το 1827, μετά την αποτυχημένη εκστρατεία του Φαβιέρου στη Χίο. Οι περισσότεροι από τους άντρες του επέστρεψαν στο Ναύπλιο. Αργότερα εντάχθηκαν στις στρατιωτικές ομάδες που οργάνωσε ο Καποδίστριας.
Πηγές: 
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.26.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ