ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

7 αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε 50άρης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:37:00 μ.μ. |
7 αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε 50άρης
 Αρκετά είναι τα προβλήματα υγείας που αρχίζουν να εκδηλώνονται στη μέση ηλικία. Ο έγκαιρος εντοπισμός των πρώτων ανησυχητικών ενδείξεων εξασφαλίζει στον ασθενή καλύτερη πρόγνωση και αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί δείξει, για παράδειγμα, εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης υπερβαίνουν το φυσιολογικό όριο και επομένως εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Δείτε ποιες είναι οι 7 αιματολογικές εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλείπουν οι μεσήλικες.
1. Εξέταση για χοληστερόλη
Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνδυαστικά με τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και το Δείκτη Μάζας Σώματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης αποτελούν δείκτη για τον εκτιμώμενο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη φαρμάκων (στατίνες και ασπιρίνη) ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβου στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
2. Εξέταση για σάκχαρο
Η επίμονη δίψα, η κόπωση και η συχνουρία αποτελούν κλασικές ενδείξεις του διαβήτη. Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη αυξάνονται σημαντικά και η πάθηση με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τις νευρολογικές βλάβες κ.α. Η μέτρηση του σακχάρου κρίνεται επομένως απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πάθησης.
3. Εξέταση για ουρικό οξύ
Η ουρική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο αίμα και εκδηλώνεται με τον ισχυρό πόνο και το οίδημα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα πλήττει κυρίως τα άτομα άνω των 30 ετών και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια απλή αιματολογική εξέταση εντοπίζει εάν τα επίπεδα ουρικού οξέος υπερβαίνουν το κανονικό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι η συνήθης αγωγή που προτείνει ο γιατρός για την ουρική αρθρίτιδα.
4. Εξέταση για βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την οστεοπόρωση, τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, την άνοια κ.α. Η έλλειψη της βιταμίνης συνήθως δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο ορισμένα άτομα εκδηλώνουν μυϊκή αδυναμία ή πόνο στα οστά. Εάν η εξέταση αίματος υποδείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά, ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος. Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Βιταμίνη D λαμβάνουμε επίσης από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα μανιτάρια.
5. Εξέταση για θυρεοειδή
Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση διαταραχών του θυρεοειδούς και συγκεκριμένα στον υποθυρεοειδισμό. Μια απλή αιματολογική εξέταση που μετρά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό μπορεί να υποδείξει την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού.
6. Εξέταση για βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο περνούν τα χρόνια, ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά όλο και μικρότερη ποσότητα της βιταμίνης. Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης Β12 είναι το αίσθημα κούρασης, η μειωμένη όρεξη και οι συχνοί πονοκέφαλοι.
7. Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα ΣΜΝ δεν προσβάλλουν μόνο νέους ανθρώπους. Οι μεσήλικες που παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί οφείλουν να εξετάζονται τακτικά, ανάλογα βέβαια με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πόσο συχνά αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους.
 Το παραπάνω άρθρο έχει ως στόχο τη γενική ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε απορία - πληροφορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πηγή: stogiatro.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ