ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Απάντηση Κόκκαλη σε Ανδριανό: Έγινε κατάθεση ερευνητικής πρότασης για την αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:28:00 π.μ. | |
Απάντηση Κόκκαλη σε Ανδριανό: Έγινε κατάθεση ερευνητικής πρότασης για την αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας
 Στην 6262/9-6-2017 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης λήψης και εντατικοποίησης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της προβολής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον καταστροφική ιό της τριστέτσας, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης.

Στην απάντηση του Υφυπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Όσον αφορά στον επιβλαβή οργανισμό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus Tristetsa Virus – CTV), σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί η αριθ. 121285/665/5-9-2006 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών” (Β' 1416/26-9-2006), στην οποία ορίζονται λεπτομερώς τα μέτρα και οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή τους.

Οι Υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα:

-της διενέργειας τακτικών και συστηματικών ελέγχων (surveys) που αφορούν σε μακροσκοπικούς ελέγχους, καθώς και στη λύψη και την αποστολή δειγμάτων σε επίσημα εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστώνεται η παρουσία ή μη του επιβλαβούς οργανισμού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV) και

-της λήψης των μέτρων εκρίζωσης και καταστροφής των προσβεβλημένων φυτών και δένδρων καθώς και των γειτονικών τους,

είναι τα Τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) των Περιφερειών της χώρας. Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) είναι αρμόδια για τους ελέγχους στα φυτώρια εσπεριδοειδών. Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ) έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν επικουρικά, κατόπιν συνεννόησης με τις οικείες ΔΑΟΚ.

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι κάθε έτος διενεργούνται τακτικοί και συστηματικοί έλεγχοι (surveys) που αφορούν μακροσκοπικούς ελέγχους, καθώς και λήψη ή και αποστολή δειγμάτων σε επίσημα εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστώνεται η παρουσία ή μη του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού. Οι ΠΕ της χώρας για τη διενέργεια των μακροσκοπικών ελέγχων και την κατανομή του αριθμού των δειγμάτων ανά ΠΕ αναφέρονται στη μεθοδολογία επισκόπησης που έχει συνταχθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) που είναι το επίσημο εργαστήριο για τον σκοπό αυτό. Η μεθοδολογία είναι καταχωρισμένη στον δικτυακό τόπο του ΜΦΙ για χρήση από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.

Αναλυτικότερα επισημαίνεται ότι το ΜΦΙ, όσον αφορά στην προστασάι των καλλιεργειών πορτοκαλιάς από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV), έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Α. Στο πλαίσιο του έργου “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΕΩΝ (SURVEYS) ΚΑΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ” εντός του τρέχοντος έτους έχουν εξεταστεί 8.517 δείγματα εσπεριδοειδών από όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 3.944 αφορούν στην ΠΕ Αργολίδας

Β. Στο πλαίσιο του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002, έγινε εξέταση 499 δειγμάτων δενδρυλλίων εσπεριδοειδών από φυτώρια, εκ των οποίων τα 320 δείγματα προέρχονταν από την ΠΕ Αργολίδας, με σκοπό την έκδοση Φυτοϋγειονομικών Διαβατηρίων



Γ. Έγινε κατάθεση ερευνητικής πρότασης με τίτλο “Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών” που αφορά στην πρόσφατη Προκήρυξη της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην οποία πρόταση το ΜΦΙ έχει ρόλο συντονιστη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ