ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

"Ο Καββαδίας" τίμησε τον "Υπέροχο άνθρωπο" Κώστα Καστανά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:05:00 μ.μ. |
"Ο Καββαδίας"  τίμησε τον "Υπέροχο άνθρωπο"  Κώστα Καστανά
Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιήθηκε η αφιερωματική εκδήλωση “ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ” που διοργανώνει ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», με μια βραδιά τιμής στον θεατράνθρωπο ΚΩΣΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ. 
Γεννημένος στον Πειραιά, σπούδασε και αποφοίτησε με αριστεία από το Εθνικό θέατρο που στην συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής υποκριτικής πια…Για τριάντα και πλέον χρόνια συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη, η Άννα Συνοδινού, κ.α. Ερμήνευσε έργα σπουδαίων συγγραφέων όπως Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Μολιέρο, Καμύ, Καζαντζάκη, κ.α. 
Το θέατρο για τον Υπέροχο Άνθρωπο Κώστα Καστανά ούτε περιγράφεται αλλά ούτε και σταματά. Σήμερα κατοικεί στο Πόρτο Ράφτυ, εκεί όπου τα τελευταία πέντε χρόνια εκπαιδεύει ανιδιοτελώς εικοσιπέντε άτομα στην τέχνη της υποκριτικής. Εικοσιπέντε άτομα μαθητεύουν κοντά του ευελπιστώντας να απελευθερώσουν την ψυχή τους μέσα από το θέατρο, την ποίηση, την μουσική. Μπουλούκι…χωρίς στέγη, με την θέληση στα χέρια παλεύουν μαζί του. Για να εξελιχθούν μέσα από τις γνώσεις και την ματιά του. Και το ήθος του είναι τέτοιο, που δεν απαιτεί, δεν παραπονιέται, δεν διεκδικεί. Ένας τέτοιος γίγας του θεάτρου υπομονετικά σκύβει και συνεχίζει…
Έτσι υπομονετικά απόλαυσε και την βραδιά που είχε ως τίτλο το όνομά του, την Δευτέρα 17 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, στο κέντρο του Λυγουριού. Με την αγωνία στο βλέμμα, έτσι όπως κάθε φορά νιώθει όταν καλείται να ανέβει στην σκηνή του θεάτρου της Επιδαύρου, έτσι παρακολούθησε όλη του την ζωή σε κάποια πλάνα. Σε κάποια λόγια. Σε κάποιες νότες. Η δημοσιογράφος Δέσποινα Σωτηροπούλου είχε την παρουσίαση, την επιμέλεια αλλά και την ευθύνη να αποδώσει σε κάποια λεπτά τη ζωή ενός θρύλου. «Δέος… είπε. Έτσι νιώθω. Και πώς να τολμήσω ετούτη την ζωή με το πλούσιο βιογραφικό να την μικρύνω και να την παραδώσω σε εκείνον που την ζει;» 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Καββαδίας» Ίων Ξυπολιάς μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστεί ο θεσμός των Υπέροχων Ανθρώπων. «Τι να τα κάνουμε τα αφιερώματα όταν οι άνθρωποι ετούτοι θα έχουν πια…φύγει; Τι συνήθεια είναι αυτή; Τολμήσαμε να την σπάσουμε και τολμάμε να την πάμε παραπέρα…» τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα από την οποία απαρτίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, χαρακτηρίζοντάς την «ομάδα των υπερβάσεων», αφού έχει την όρεξη και τη θέληση να δημιουργεί καινούρια πράγματα και δράσεις πέραν των δυνάμεών της προς όφελος του τόπου. 
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθηνός θυμήθηκε την παρουσία του στον ίδιο κύκλο αφιερωμάτων πριν από χρόνια, ως καλεσμένος του Συλλόγου για την τιμητική βραδιά στον Νικήτα Τσακίρογλου. «Προφητικά τότε είχα πει…τι πιο σπουδαίο από την συνάντηση τριών γενεών στην ίδια σκηνή; Και να που ο χρόνος με δικαίωσε και καταφέραμε εκείνη την κουβέντα να την κάνουμε πέρυσι τέτοια εποχή θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Κώστας Καστανάς είναι η πρώτη γενεά του Εθνικού για να μην πω...το Εθνικό Θέατρο». 
Ο σκηνοθέτης Στρατής Πανούριος με σεβασμό και θαυμασμό μίλησε για τον δάσκαλό του. Τον άνθρωπο που του χρωστά την αγάπη του για τα απάτητα μονοπάτια του θεάτρου. Η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη θυμήθηκε τα χρόνια που ως σπουδαστές του Εθνικού ονειρεύτηκαν. Προσπάθησαν. Έζησαν. Τα κατάφεραν. Ο Γιάννης Μαθές με την μπάντα του ερμήνευσαν τραγούδια αγαπημένα. Από εκείνα που σιγοψιθύριζε το τιμώμενο πρόσωπο. 
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Μπιμπής αναπόλησε ένα όνειρο του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου πριν από χρόνια. Αναπόλησε την πρώτη φορά που γεννήθηκε η ιδέα. Αφιερώματα για ανθρώπους που προσφέρουν στο χώρο της τέχνης εν ζωή…Εκείνη η αρχή ήρθε η στιγμή που γέννησε μέρες, συγκινήσεις, τιμές, αγάπες. Φαίνεται πως πραγματικά ΑΞΙΖΕ τον κόπο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αιδεσιμότατος πατέρας Σπυρίδων, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Σαρρής, Αναστάσιος Τζανής και Γιώργος Γαβρήλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου Εύη Αισώπου, οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης και Κατερίνα Τζαβέλλα αντίστοιχα, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο κοινωνιολόγος και φίλος του Συλλόγου Γιώργος Κόνδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Αργολίδας του Σύριζα Γιάννης Γκιόλας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ